Diablo is een jaartje oud en dus is het tijd voor de eerste uitbreiding genaamd Vessel of Hatred. Dit is een vervolg op het verhaal van de main game. De uitbreiding brengt heel wat content met zich mee. Blizzard heeft de uitbreiding een lange tijd gehypet met hele vette trailer. Of de uitbreiding de moeite waard is, lees je in deze review.
Diablo IV: Vessel of Hatred heeft een prijskaartje van €39,99 voor de standaard editie. Er is ook een Deluxe of een Ultimate Edition. Deze komen met heel wat cosmetische items, een Battle Pass Token voor het ontgrendelen van een Premium Battle Pass en opvallend genoeg ook een maandje Xbox Game Pass Ultimate (kost normaal €18). Laatstgenoemde maakt de duurdere edities extra interessant, want je kan een maandje honderden games spelen naast Diablo IV, inclusief de aankomende Call of Duty: Black Ops 6 van wederom Activision Blizzard.
Mephisto tegenhouden
Het verhaal van Diablo IV: Vessel of Hatred gaat direct verder waar het is opgehouden. Indien je Diablo IV niet hebt gespeeld, raden we aan om dit stukje van de review niet te lezen.
Het verhaal draait hier voornamelijk om Neyrelle en Mephisto. Laatstgenoemde is één van de vier Prime Evils, de vader van Lilith en de heer van haat. De onderstaande cinematic is waar Vessel of Hatred grotendeels om draait. Neyrelle heeft Mephisto opgesloten in een kristal, maar Mephisto krijgt langzaam maar langzaam grip op haar door corruptie te verspreiden, haar gedachten over te nemen en te spelen met haar gevoelens, met name de emotie haat. Het is voor Neyrelle een race tegen de klok anders is het niet alleen gedaan maar haar, maar ook de wereld. Jij de held van het verhaal gaat op pad om Neyrelle te vinden en een oplossing te vinden om Mephisto tegen te houden.
Vessel of Hatred is grotendeels een persoonlijk verhaal. Je bent hier je vriend aan het zoeken om haar uit de klauwen van Mephisto te krijgen. Neyrelle heeft je nodig, maar ze heeft niet gezegd waar ze naartoe gaat met Mephisto. Zo begin je zoektocht naar de sporen van Neyrelle en Mephisto om chaos te voorkomen en de wereld opnieuw te redden. Vessel of Hatred is één grote act namelijk act 7. Kwa grootte is het meer te vergelijken met Act 5 en 6 samen.
De story van Vessel of Hatred hield onze aandacht van begin tot eind. Het einde viel een beetje tegen, want het is een behoorlijke cliffhanger. Net wanneer de stakes heel groot zijn en veel op het punt staat om los te barsten, is het verhaal voorbij en moeten we wachten tot de eerstvolgende uitbreiding.
Een nieuw land om te verkennen
De open wereld genaamd Sanctuary is een stukje groter geworden in Diablo IV: Vessel of Hatred. Een nieuw land is toegevoegd genaamd Nahantu. Voor buitenlanders is deze locatie bekend als Torajan. Nahantu is grotendeels een jungle met veel natuur. Er zijn veel tempels en de lokale bevolking doet vooral denken aan Afrikaanse culturen. De bevolking gelooft in geesten die hen beschermen tegen het kwaad. Nahantu is niet geheel een jungle, zo is er ook een gebied die doet denken aan de Grand Canyon met veel rode bergen. Daarnaast zijn er ook grote gebieden die duidelijk zijn aangeraakt door de chaos en haat van Mephisto. Zwarte wortels zijn één geworden met de natuur wat oogt als dood en verderf. In deze gebieden zijn er afschuwelijke monsters en demonen te vinden. Deze gebieden geven een goed beeld van het gevaar die Sanctuary loopt als Mephisto niet wordt gestopt.
Nahantu bevat net als de eerdere gebieden in de main story veel kerkers, kelders, lokale evenementen, bolwerken en meer. Daarnaast kom je hier nieuwe monster soorten tegen zoals Hollows, Dregs en Lacuni. Nahantu is wat betreft grootte op de map ongeveer 20% van de main game.
Nieuwe class
Nieuw in Diablo IV Vessel of Hatred is de zesde class namelijk Spiritborn. Dit zijn personen die vechten met de krachten van grote spirits. De spiritborn is het beste te zien als een monk die gebruikmaakt van speciale krachten van iconische dieren als geesten. Er zijn vier soorten geesten waar je skill points aan kan spenderen. Overigens is de level cap in Vessel of Hatred verhoogd naar 60. Alle classes krijgen dus extra skill points om nieuwe builds te creëren.
De vier spirits zijn Jaguar, Gorilla, Eagle en Centipede. De eerste gebruikt het element vuur en is gericht op snelle agressieve aanvallen. De tweede kan gezien worden als een tank build die vooral veel kan incasseren. De derde is mobiliteit en het element elektriciteit. Bij deze krijg je veel buffs bij het bewegen en ontwijken. De laatste vonden wij het vermakelijkst en dat werd onze main. Centipede is een beetje de oude monk stijl met heel veel debuffs door overal gif te zaaien. Vijanden smelten letterlijk door de aanvallen van een poison spiritborn build. De Spiritborn speelt en voelt anders aan dan de vijf classes die al beschikbaar zijn. Nu hopen dat Blizzard in de toekomst ook een holy class naar de game brengt.
Nooit meer alleen
Blizzard heeft voor de mensen die solo spelen een leuke nieuwe feature geïntroduceerd in Vessel of Hatred genaamd Mercenaries. Dit zijn uitgesproken NPC’s in de wereld die je kunnen helpen. Nadat je deze personen hebt geholpen, kan je ervoor kiezen dat hij of zij je helpt in de wereld, alsof je speelt met een ander persoon. Er zijn op dit moment vier unieke Mercenaries beschikbaar die je kan rekruteren. Iedere persoon is uniek, heeft een eigen achtergrondverhaal en beschikt ook over een eigen skill tree. Jij bepaalt bijvoorbeeld of je defensieve of offensieve assists wilt hebben. Soms kom je ook world events tegen die geheel draaien om de Mercenaries. Varyana the Berserker is bijvoorbeeld een kannibaal die je zomaar in de wereld kan tegenkomen. Zij kan je uitdagen om een kill race te doen voor een beloning.
Mercenaries zijn zeker van toegevoegde waarde, maar de uitwerking kon beter. In de wereld voelen ze enkel als volgelingen, een beetje zielloos die tijdens het verkennen van de wereld niets zeggen ook niet tijdens combat. Wat betreft effectiviteit in gevechten is het ook niet heel indrukwekkend. In combat is een Mercenary goed voor ongeveer 10% van de totale DPS. Als je met een echte andere speler bent, is dat uiteraard heel anders. Hopelijk bouwt Blizzard het Mercenary-systeem in aankomende seizoenen verder uit om het interessanter te maken.
Veel te doen
Vessel of Hatred komt verder met de Dark Citadel. Dit is een nieuwe co-op PvE endgame modus waar spelers moeten samenwerken om dungeons te voltooien en bazen te verslaan. Er zijn specifieke cosmetics die enkel te ontgrendelen zijn via de Dark Citadel. Verder zijn de Paragon-boarden vernieuwd en heeft iedere class een extra bord gekregen. Moeilijkheidsgraden zijn nu gebruikersvriendelijker gemaakt. Je hebt nu enkel Easy, Normal, Torment 1, 2, 3 etc. Hoe hoger je de moeilijkheid zet, des de beter de loot en XP.
Ook nieuw is de Undercity van het land Nahantu. Dit is een multi stage dungeon geschikt om snel te levelen, maar ook voor het farmen van specifieke items. Dat komt omdat je door speciale sleutels kan bepalen wat voor loot je gaat krijgen. De Undercity bevat verschillende uitdagingen, maar ook eigen soorten bazen.Vessel of Hatred introduceert verder Runewords. Dit zijn als het ware, gems die je in je gear kan doen als er twee open slots zijn. De twee runes klappen als een puzzelstuk aan elkaar wat zorgt voor bonussen. Je kan bijvoorbeeld een Evade rune combineren met een critical hit buff. Iedere keer dat je een aanval ontwijkt, gaat je critical rating dan tijdelijk omhoog. Runes maakt builds net wat interessanter, maar let wel je moet hiervoor wel gem slots voor gebruiken. Je moet dus de keuze maken om voor gems of runes te gaan. Runes kan je ook craften via de gem vendor.
Conclusie
Vessel of Hatred is een goede eerste uitbreiding voor Diablo IV. Vergeleken met de laatste act uit de main game is het meer persoonlijk en minder episch. Je bent vooral bezig met het vinden je vriend Neyrelle die het heel zwaar heeft onder de corruptie van Mephisto. De story is boeiend, maar het einde viel wel een beetje tegen, omdat het stopt op het moment dat het gevecht echt gaat starten. Nu moeten we mogelijk een jaar of langer wachten op de volgende uitbreiding om de ontknoping te zien. De Spiritborn class is verder een waardige toevoeging, het is een spiritual monk als het ware. Ook de overige toevoegingen zoals Mercenaries, Dark Citadel, Undercity en Runewords maken Diablo IV net wat vermakelijker en zorgen voor meer replaywaarde. Vessel of Hatred is niet een compleet nieuwe ervaring, maar echt een continuïteit van Diablo IV. Wat ons betreft een uitbreiding die de moeite waard is, ook als je enkel speelt voor het verhaal en niet geïnteresseerd bent in de endgame.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties