giorgio trovato milvcv21w1s unsplash News
giorgio trovato milvcv21w1s unsplash
News

Stekkerzonnepanelen zijn nu legaal in België, maar let goed op waar je woont: "Er zijn nog teveel vragen"

Sinds 17 april 2025 is het in België toegestaan om stekkerzonnepanelen te gebruiken. Deze plug-and-play zonnepanelen kunnen eenvoudig in een stopcontact worden gestoken, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek. Vooral voor huurders en bewoners van appartementen lijkt dit een aantrekkelijke optie om zelf duurzame energie op te wekken. Echter, er zijn belangrijke aandachtspunten, met name voor mensen die in een appartementsgebouw wonen.

Wat zijn stekkerzonnepanelen?

Stekkerzonnepanelen, ook wel plug-in zonnepanelen genoemd, zijn compacte zonnepanelen die je zonder ingrijpende installatie kunt gebruiken. Ze worden geleverd met een omvormer en een stekker, zodat je ze direct kunt aansluiten op een standaard stopcontact. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor mensen die geen toestemming hebben om traditionele zonnepanelen op het dak te installeren, zoals huurders of bewoners van appartementen.

Wettelijke goedkeuring vanaf 17 april 2025

Met de nieuwe regelgeving die op 17 april 2025 van kracht werd, zijn stekkerzonnepanelen officieel toegestaan in België. Dit betekent dat consumenten deze systemen legaal kunnen aanschaffen en gebruiken om hun eigen elektriciteit op te wekken. De maatregel is bedoeld om duurzame energieopwekking toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Beperkingen voor appartementsbewoners

Hoewel de legalisatie van stekkerzonnepanelen goed nieuws is, zijn er beperkingen voor bewoners van appartementsgebouwen. Volgens Olivier De Schrijver, CEO van de syndicusgroep Syncura, zijn er nog veel onduidelijkheden: "Er staan te veel vragen open." In veel appartementsgebouwen is het plaatsen van stekkerzonnepanelen niet toegestaan zonder toestemming van de vereniging van mede-eigenaars. Dit komt doordat de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de gevels en het dak, onder gezamenlijk beheer vallen. (lees verder onder de afbeelding)

vivint solar xxvxrdacdo unsplash 1

Veiligheid en technische aspecten

Een ander aandachtspunt is de veiligheid van stekkerzonnepanelen. Hoewel ze eenvoudig te installeren zijn, is het belangrijk om te controleren of de elektrische installatie van de woning geschikt is voor het aansluiten van dergelijke systemen. Daarnaast moeten de gebruikte omvormers voldoen aan de Europese normen om veilig gebruik te garanderen.

Voor- en nadelen van stekkerzonnepanelen

Voordelen:

  • Eenvoudige installatie zonder professionele hulp
  • Geschikt voor huurders en mensen zonder toegang tot een dak
  • Lagere investeringskosten vergeleken met traditionele zonnepanelen

Nadelen:

  • Beperkte opbrengst vanwege het kleinere formaat
  • Niet altijd toegestaan in appartementsgebouwen
  • Afhankelijk van de oriëntatie en plaatsing voor optimale efficiëntie

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties