Met zijn indrukwekkende hoogte van 8.849 meter boven zeeniveau stond Mount Everest jarenlang symbool voor het hoogste natuurlijke punt op aarde. Voor klimmers, avonturiers en wetenschappers gold Everest als het ultieme hoogtepunt. Maar nu blijkt dat onze planeet verborgen reuzen heeft die Everest letterlijk in de schaduw stellen.
Gigantische bergen diep onder de aardkorst
Recent onderzoek wijst uit dat er zich onder het aardoppervlak reusachtige bergketens bevinden die minstens 100 keer hoger zijn dan Mount Everest. Deze kolossale structuren bevinden zich op een diepte van ongeveer 660 kilometer, in de overgangszone tussen de bovenmantel en ondermantel van de aarde.
Met behulp van geavanceerde seismische technologie ontdekten wetenschappers dat het grensgebied tussen deze lagen veel grilliger is dan gedacht. In plaats van een vlakke overgang zijn er enorme pieken en dalen – echte ondergrondse bergen die elke berg op het aardoppervlak doen verbleken.
Waarom we deze "bergen" niet eerder zagen
De gigantische bergen onder de aardkorst zijn onzichtbaar voor het blote oog en zelfs voor traditionele meetmethodes. Pas door het analyseren van schokgolven van aardbevingen konden onderzoekers de contouren van deze structuren in kaart brengen. Schokgolven gedragen zich namelijk anders wanneer ze door ruwe of bergachtige gebieden bewegen. De nieuwe inzichten suggereren dat deze ondergrondse formaties wereldwijd voorkomen, en niet beperkt zijn tot één specifieke regio. (lees verder onder de afbeelding)

Wat betekent deze ontdekking?
De ontdekking van deze ondergrondse reuzen kan belangrijke gevolgen hebben voor ons begrip van hoe de aarde in elkaar zit. Ze kunnen bijvoorbeeld verklaren waarom sommige aardbevingen krachtiger zijn dan verwacht, of waarom bepaalde gebieden meer vulkanische activiteit kennen dan andere.
Daarnaast roept het vragen op over hoe de aarde zich miljarden jaren geleden heeft gevormd, en hoe haar interne dynamiek nog steeds verandert.
Everest blijft iconisch – maar niet absoluut
Hoewel Mount Everest nog steeds de hoogste berg boven zeeniveau is, moeten we onze definitie van "hoogste berg" misschien herzien. In termen van absolute hoogte ten opzichte van de omgeving, zijn de bergen onder de aardkorst de echte kampioenen – verborgen, immens en onvoorstelbaar groot.
Voor bergbeklimmers blijft Everest voorlopig het ultieme doel, maar voor wetenschappers opent zich een nieuwe, mysterieuze wereld onder onze voeten.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties