Onderwatergigant in de maak: de tunnel van 7 miljard die een nieuwe Europese verbinding tot leven brengt News
Onderwatergigant in de maak: de tunnel van 7 miljard die een nieuwe Europese verbinding tot leven brengt
News

Onderwatergigant in de maak: de tunnel van 7 miljard die een nieuwe Europese verbinding tot leven brengt

Het Fehmarnbelt-project, een indrukwekkend bouwwerk van 7 miljard euro, vormt binnenkort een nieuwe fysieke en symbolische verbinding tussen Duitsland en Denemarken.

In plaats van een klassieke geboorde tunnel, kiezen ingenieurs voor een innovatieve aanpak: op het droge worden 89 reusachtige betonnen tunnelelementen gebouwd – elk meer dan 217 meter lang en 73.500 ton zwaar – om daarna één voor één op de zeebodem van de Oostzee geplaatst te worden. De elementen zijn voorzien van waterdichte afsluitingen, als kolossale onderwaterdeuren, en worden met uiterste precisie neergelegd.

Beperkte ecologische impact

Het project leest als een gigantisch onderwater Lego-avontuur en getuigt van grensverleggende technische expertise. Tegelijk wordt bijzondere zorg besteed aan het milieu. De Oostzee is een kwetsbaar ecosysteem, en de bouwheren nemen tal van maatregelen om de ecologische impact te beperken. Geluidsproductie wordt geminimaliseerd, habitats van zeeleven worden nauwgezet vermeden, en duurzaamheid staat centraal in het ontwerp: van energiezuinige verlichting tot geavanceerde ventilatiesystemen. (lees verder onder de afbeelding)

Onderwatergigant in de maak: de tunnel van 7 miljard die een nieuwe Europese verbinding tot leven brengt

Oog op de toekomst

Deze tunnel is niet alleen gebouwd voor snelheid, maar ook met het oog op de toekomst – waar mobiliteit hand in hand gaat met milieubewustzijn. Zodra de tunnel in 2029 opengaat, verandert het reizen tussen Duitsland en Denemarken drastisch. Waar de veerboot nu nog 45 minuten nodig heeft om de Fehmarnbelt over te steken, zal dat met de auto slechts 10 minuten duren – en met de trein zelfs maar 7. De reistijd tussen Hamburg en Kopenhagen daalt van 4,5 naar 2,5 uur.

Dat betekent niet alleen meer gemak voor reizigers, maar ook een enorme stimulans voor handel, samenwerking en verbinding tussen gemeenschappen. De Fehmarnbelt-tunnel is niet zomaar een bouwproject, het is een sterk staaltje Europese samenwerking dat de regio letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengt.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties