Door het recente paasakkoord van de federale regering wordt de automatische loonindexering voor medewerkers in de zorg- en welzijnssector tijdelijk opgeschort. Concreet betekent dit dat lonen in deze sector pas twee maanden later worden aangepast aan de inflatie, zo staat te lezen op hln.be. Hierdoor zullen tienduizenden werknemers in onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdhulp en de kinderopvang de komende maanden minder op hun loonbriefje zien staan.
Wat houdt het uitstel van indexering precies in?
In België worden lonen in veel sectoren automatisch geïndexeerd. Dat wil zeggen dat ze periodiek aangepast worden aan de stijgende levensduurte, zodat werknemers hun koopkracht behouden. In de zorgsector gebeurt dit doorgaans op vaste tijdstippen. De beslissing van de federale regering om deze indexering nu met twee maanden uit te stellen, is een ingreep die financieel voelbaar is voor de betrokken werknemers.
Deze maatregel maakt deel uit van een bredere budgettaire oefening binnen het zogenaamde paasakkoord. De regering wil via dit uitstel tijdelijk besparen op de loonkosten in de zorg, een sector waar de lonen grotendeels door de overheid gefinancierd worden.
Hoe groot is de financiële impact?
Volgens berekeningen van de vakbonden kunnen werknemers hierdoor tot 175 euro bruto aan loon mislopen. Voor sommigen betekent dit zelfs een verschil van meer dan 100 euro netto. In totaal worden naar schatting meer dan 600.000 werknemers getroffen door deze maatregel – een aanzienlijk deel van het personeel in de brede zorg- en welzijnssector.
Bezorgdheid bij vakbonden en personeel
De reacties uit de sector zijn dan ook scherp. Vakbonden uiten hun ongenoegen en wijzen erop dat het zorgpersoneel de voorbije jaren al stevig onder druk stond, onder andere door de coronacrisis en personeelstekorten. Volgens hen komt deze financiële tegenvaller op een bijzonder ongelegen moment en kan dit de motivatie van zorgverleners verder ondermijnen.
Er heerst bovendien onzekerheid over mogelijke compensaties. Of en hoe de regering de getroffen werknemers zal vergoeden voor het tijdelijke loonverlies, is nog niet duidelijk. De sociale partners blijven hierover in overleg met de bevoegde ministers. De verwachting is dat het dossier de komende weken nog voor politiek debat zal zorgen.
(Afbeelding: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties