schermopname 9 6 2024 121346 wwwcollagenl News
schermopname 9 6 2024 121346 wwwcollagenl
News

Dit zijn de gigantische bedragen die de (door jou gekozen) Vlaamse parlementsleden gaan binnen harken

Vandaag zijn we met zijn allen weer naar het stemhokje getrokken, onder andere om te laten weten wie wij willen dat zetelt in het Vlaams parlement. Maar vraag jij je ook wel eens af hoeveel een parlementslid verdient?

Het loon van een parlementslid ligt vrij hoog. Dit komt omdat functies in het parlement onzeker zijn en afhankelijk van verkiezingen. Bovendien vervul je in het parlement een maatschappelijk cruciale rol en moet je onafhankelijk kunnen werken. Maar is het salaris van een parlementslid wel in verhouding tot het werk dat zij verrichten?

Basisvergoeding parlementslid: 81.106,62 euro bruto per jaar

Het Vlaams parlement bepaalt hoeveel haar parlementsleden verdienen. De parlementaire wedde bestaat uit 2 delen:

1. De volledig belastbare vergoeding: deze bedraagt sinds 1 mei 2007 jaarlijks 53.511 euro. Dit deel van de parlementaire vergoeding is ook gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen. Op deze vergoeding wordt een persoonlijke pensioensbijdrage van 7,5% ingehouden. Daarnaast wordt ook een matigingsbijdrage van 1% ingehouden, ter vervanging van de bijzondere bijdrage van 16,73€ ten laste van alleenstaanden en van gezinnen zonder kinderen of van de inhouding van 9,30€ op de kinderbijslag, die vóór 1 juli 1992 werd geheven.

2. Een belastingsvrije forfaitaire terugbetaling van de kosten: deze terugbetaling is vastgelegd op 28% van het brutobedrag van de parlementaire wedde Het gaat uiteraard enkel om de terugbetaling van de kosten die verbonden zijn aan het uitoefenen van het politiek mandaat.

Het loon van een parlementslid hangt ook af van hun aanwezigheid bij plenaire vergaderingen. Als ze vaak afwezig zijn, heeft dit een negatieve invloed op hun loon.

Extra taken, extra vergoeding

Parlementsleden die erin slagen een postje als quaestor, secretaris of ondervoorzitter te veroveren, krijgen nog een aardige cent extra.

Bijkomende vergoeding per jaar (bruto):

- Voorzitter - 32.107 euro

- Ondervoorzitters - Vaste aanvulling: 13.485 euro en Forfaitaire kostenvergoeding: 8.091 euro

- Secretaris - Vaste aanvulling: 13.485 euro en Forfaitaire kostenvergoeding: 8.091 euro

- Quaestor - 20.000 euro

- Fractievoorzitter - Vaste aanvulling: 13.485 euro + Forfaitaire kostenvergoeding: 8.091 euro + Variabel deel per fractielid: 83 euro + Forfaitaire kostenvergoeding per fractielid: 50 euro

- Commissievoorzitter - Vaste aanvulling: 4.200 euro en Forfaitaire kostenvergoeding: 2.520 euro

Uit onderzoek in 2012 bleek dat het salaris van Vlaamse parlementsleden marktconform was, hoewel er aanzienlijke verschillen zijn afhankelijk van de functie van het parlementslid. Zoals ook uit de bovenstaande tabel blijkt, bestaat het loon van een parlementslid voor een groot deel uit onkostenvergoedingen. In 2017 werd daarom een voorstel gedaan om een plafond in te stellen voor de salarissen van bijzondere functies in de Kamer en de Senaat. Deze functies zouden maximaal 150% meer mogen verdienen dan een gewoon parlementslid.

(deze cijfers en info zijn gebaseerd op een artikel van Jobat, gepubliceerd in 2019)

(Intropic: Screen grab YouTube)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties