Elektrische voertuigen worden vaak voorgesteld als hét vervoermiddel van de toekomst. Toch lijkt de aanvankelijke euforie de laatste jaren wat getemperd. Hoewel elektrische auto’s onmiskenbaar voordelen bieden op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, brengen ze ook enkele praktische uitdagingen met zich mee.
Een minder besproken, maar niet onbelangrijk nadeel is het verhoogde risico op klapbanden bij elektrische wagens. Recente cijfers tonen aan dat bestuurders van elektrische voertuigen vaker te maken krijgen met bandproblemen dan hun collega’s met een diesel- of benzinewagen. Volgens Ben Roels, docent autotechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool, speelt het hogere gewicht van elektrische auto’s hierin een grote rol.
Door de zware batterijpakketten zijn deze voertuigen aanzienlijk zwaarder dan modellen met een verbrandingsmotor. Dat extra gewicht zorgt voor versnelde bandenslijtage en verhoogt daarmee het risico op een klapband. Bovendien zorgt de krachtige, directe acceleratie van elektrische wagens voor extra belasting van de banden, vooral bij het optrekken en afremmen. (lees verder onder de afbeelding)
Deze verhoogde slijtage vraagt om meer aandacht voor bandenonderhoud. In een interview met Het Laatste Nieuws benadrukt Roels het belang van regelmatige controles van de bandenspanning en het profiel. "Omdat slijtage sneller optreedt, is het essentieel om versleten banden tijdig te vervangen. Wie dit negeert, riskeert niet alleen gevaarlijke verkeerssituaties, maar ook hogere onderhoudskosten op termijn," aldus Roels.
Naast frequente controles kan ook een aangepaste rijstijl de bandenslijtage beperken. Roels adviseert om rustig op te trekken en geleidelijk af te remmen. Dit vermindert de belasting op de banden aanzienlijk. Verder kunnen banden die specifiek zijn ontworpen voor elektrische voertuigen bijdragen aan een langere levensduur.
(Bron: Het Laatste Nieuws – Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website