Zij draagt de broek, hij de rok... Rokken voor mannen zijn nu helemaal trendy LIFESTYLE
Zij draagt de broek, hij de rok... Rokken voor mannen zijn nu helemaal trendy
LIFESTYLE

Zij draagt de broek, hij de rok... Rokken voor mannen zijn nu helemaal trendy

Binnen enkele maanden doet de zomerzon ons weer puffen en zweten. Maar van jou, als man, wordt verwacht dat je netjes een broek draagt. Toch? Die tijd zou wel eens voorbij kunnen zijn. Van Hollywood-supersterren tot lokale vuilnismannen en tooghangers, mannen over de hele wereld laten hun broek vallen en beginnen een ‘rokkenrevolutie’.

Acteur Brad Pitt bijvoorbeeld droeg al eens een kilt tijdens de première van een van zijn films. Toen hem werd gevraagd naar zijn modekeuze, antwoordde hij eenvoudigweg: “Het is de wind”. En het is bijvoorbeeld niet één modemerk die de trend aanzwengelt, nee… Louis Vuitton, Dior, Gucci, noem maar op, ze laten allemaal mannen in rokken lopen. En het was misschien niet op de rode loper, maar de Britse vuilnisman Lee Moran maakte een soortgelijke indruk toen hij in een opvallende kilt op zijn werk verscheen.

(lees verder onder de foto)

Moran had te horen gekregen dat hij vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen geen korte broek mocht dragen. Tijdens een zinderende hittegolf koos de Britse vuilnisman voor een kilt, waar geen regels tegen waren, om te voorkomen dat hij tijdens zijn dienst zou zweten. En dan is er natuurlijk ook nog Harry Styles, een groot voorstander van, euhm… bijzondere stijlkeuzes. Er is al veel aandacht besteed aan de kenmerkende ‘androgyne’ looks van Harry Styles, van zijn jumpsuits met lovertjes tot zijn frontpagejurk in Vogue.

Aandacht trekken

De popster is tegenwoordig zo dominant in de cultuur dat er zelfs een cursus aan hem is gewijd aan de Texas State University. Jay McCauley Bowstead, docent culturele en historische studies aan de University of Arts London, probeert een uitleg te zoeken voor de groeiende ‘trend’. “Het ligt allemaal niet zo eenvoudig,” zegt hij. “Als we kijken naar de rode lopers, catwalks en covers van Vogue en andere magazines, dan zien we dat veel van de beroemdheden in kwestie op zoek zijn naar publiciteit door middel van aandachttrekkende kledingkeuzes.”

(lees verder onder de foto)

"Al heel lang wordt verwacht dat de kledij die een beroemdheid draagt onder de loep wordt genomen,” gaat hij verder. "Er is dus geen inherente reden waarom je als mannelijke beroemdheid niet ook die aandacht zou willen trekken. Aangezien aandacht trekken een beetje je werk is." Maar volgens McCauley Bowstead is er nog meer aan de hand. “Er is nog steeds een culturele onderstroom in mannelijke kleding die mensen tot die keuzes aanzet,” legt hij uit.

Controversieel verzet

"Dat dingen op de catwalk of op de voorkant van tijdschriften erg avant-gardistisch aanvoelen of dat ze niet door de meeste mensen op straat worden gedragen, betekent niet dat die voorstellingen betekenisloos zijn,” gaat hij verder. ”Want je zou kunnen zeggen dat ze toch een vorm van verzet of een soort symbolische betwisting van de dominante genderorde vertegenwoordigen. Het is nog steeds een controversieel verzet. Vuilnisman Lee Moran trok niet voor niets de aandacht van de pers toen hij in een kilt op zijn werk verscheen. Het culturele taboe op het dragen van rokken door mannen overheerst nog steeds,” besluit hij.

(Bron: Euronews)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties