De Australische acteur Liam Hemsworth heeft recentelijk zijn indrukwekkende spiermassa tentoongespreid voor zijn rol in ‘The Witcher’. Een deel van zijn nieuwe, fitte uitstraling schrijft hij toe aan tabata, een Japanse vorm van intervaltraining. Maar wat houdt dit precies in, en is het voor iedereen geschikt?
Tabata is een variant van high intensity intervaltraining (HIIT), waarbij korte periodes van intensieve inspanning worden afgewisseld met korte herstelperiodes. De term is afgeleid van Izumi Tabata, een Japanse schaatscoach die deze workout ontwikkelde om de effectiviteit van lange trainingssessies te behouden terwijl de duur ervan werd verkort.
Je hebt enkel je lichaam nodig, kiest een oefening, en voert deze twintig seconden lang uit op maximale intensiteit, gevolgd door tien seconden rust. Dit patroon herhaalt zich acht keer, wat neerkomt op een totale sportsessie van vier minuten. Het onderscheid met traditionele HIIT-trainingen zit voornamelijk in de rustperiodes, die bij Tabata slechts tien seconden zijn. Geen materiaal, weinig tijd, maar wel intens. Ongeoefende sporters moeten er dus wel op letten dat ze gestaag opbouwen. “Maar zelfs iemand van negentig die twintig seconden wandelt en dan tien seconden rust, kan Tabata beoefenen. Je kunt het aanpassen naar je eigen niveau," zegt sportarts Ruud Van Thienen aan nieuwsblad.be.
Dat hangt allemaal af van de gekozen oefeningen. “Met burpees en touwtjespringen kun je je lichaam snel tot het uiterste drijven," zegt professor Bart Roelands van de VUB aan nieuwsblad.be. "Maar bijvoorbeeld de plankoefening is minder intensief. Het probleem is dat je daar snel aan gewend raakt en het langer kunt volhouden dan de vereiste twintig seconden. Met push-ups versterk je wel je bovenlichaam, maar dit heeft geen effect op je cardiovasculaire systeem, zoals bij touwtjespringen wel het geval is." Nota in de kantlijn: Liam Hemsworth besteedt wekelijks nog flink wat uren aan krachttraining.
(lees verder onder de video)
Tabata is sporten, en dat is altijd goed. Lagere bloeddruk, lagere cholesterol, sterkere spieren en een betere mentale gesteldheid, dat wil iedereen toch? HIIT-trainingen zijn handig voor mensen die hun sportprestaties willen verbeteren, bijvoorbeeld een loper die een snellere tijd op de 10 kilometer wil bereiken. "Op deze manier kan je lichaam dieper gaan,” zegt Ruud Van Thienen aan nieuwsblad.be. “Maar beschouw vier minuten sport niet als een volwaardige vervanging voor het aanbevolen half uur beweging per dag. Je kunt altijd een warming-up en cooling-down toevoegen om aan die dertig minuten te komen.”
(Bron: nieuwsblad.be - Intropic: Screen grab YouTube/Ross Edgley)
Lees het artikel op de mobiele website