Hardware fabrikant AOC heeft ons onlangs de mogelijkheid gegeven om de AGON PRO AG276QZD2-monitor onder de loep te nemen. Deze interessante nieuwkomer schept hoge verwachtingen omdat je OLED-technologie krijgt voor een gunstige prijs. Met een strak ontwerp en innovatieve technologieën lijkt hij gericht op gebruikers die het maximale uit hun gaming-ervaring willen halen zonder al te veel te betalen. Of de AOC AGON PRO AG276QZD2, een monitor is die de verwachtingen waarmaakt, dat gaan we in deze review ontdekken.
De AOC AGON PRO AG276QZD2 is een 27 inch 1440p-monitor met een standaardverhouding van 16:9. De ververssnelheid is behoorlijk indrukwekkend namelijk 240Hz en er is ondersteuning voor G-SYNC en FreeSync. Snelheden als deze zien we meer in LCD-schermen, maar daar zijn de kleuren en contrastwaarden vaak niet zo goed als bij OLED. Hier krijg je een goede kleurweergave, een hoge refreshrate en responstijden van maar 0,3ms. Dat houdt in dat inputs direct worden geregistreerd en getoond op het scherm waardoor er geen input lag is.
De AG276QZD2 bevat verder een HDR-helderheid van 450 nits. Het scherm geeft 1.073 miljard kleuren weer (10 bits). Daarnaast is dit niet standaard OLED maar QD-OLED. Dit is een verbeterde versie van OLED met een zogeheten Quantum Dot-laag die in staat is om specifieke golflengten van licht uit te zenden. Dit resulteert in nauwkeurige kleuren en een betere HDR.
Voor dit alles vraagt AOC een adviesprijs van 579,99 euro. Dat is goedkoper dan de meeste OLED-monitoren van de concurrentie. Wel zijn er retailers die dit scherm opmerkelijk genoeg nu verkopen voor hogere prijzen dan de adviesprijs. Dus let hier goed op. Er zijn winkels die de adviesprijs hanteren, maar er zijn ook webshops die bijna 100 euro meer vragen.
De AOC AGON PRO AG276QZD2 komt in een goed verpakt doos die niet al te zwaar is. Inclusief verpakking weegt de monitor maar 12KG. Op de verpakking wordt duidelijk getoond dat het hier gaat om een Pro-monitor, AOC’s toplijn.
AOC heeft het geheel goed verpakt met omhulsels zodat er geen krassen ontstaan bij het vervoeren. Wanneer je de doos opent, zie je eerst alle toebehoren en montagematerialen. Zo is er een HDMI-kabel, een Displayport-kabel, een power kabel, de voet, er is een schroevendraaier meegeleverd, een aantal schroeven zijn aanwezig er zijn drie boekjes en er is een document te vinden dat de AG276QZD2 netjes is gekalibreerd en in staat is om de kleuren volgens een standaard weer te geven.
Op het eerste gezicht oogt de AOC AGON PRO AG276QZD2 als een minimalistisch all-black monitor. Dat is deels waar, want aan de achterkant is er RGB-verlichting zodat je het een soort van Ambilight-achtige uitstraling kan geven, maar dan zonder synchronisatie met wat getoond wordt op je scherm. De kleuren van de verlichting zijn aan te passen via de gratis G-menu software. Het is ook mogelijk om de verlichting helemaal uit te schakelen als je geen liefhebber bent van een gamer-uitstraling.
Het paneel is behoorlijk reflectief. Als het scherm is uitgeschakeld lijkt het bijna alsof er een spiegel voor je staat. Dit kan storend zijn afhankelijk van het licht in je kamer. Staat je scherm recht tegenover een raam waar veel zonlicht door schijnt, dan ga je veel reflecties zien op je scherm. Deze monitor is daardoor meer geschikt voor ruimtes met niet al te veel verlichting. De monitor voelt verder stevig aan, mede door de zeshoekige voet. Het paneel zelf wiebelt ook niet. Wel kan je zelf de monitor kantelen tot 20 graden voor betere kijkhoeken. Ook is het mogelijk om de monitor helemaal te kantelen en in portretmodus te zetten. Iets wat streamers met name doen voor het apart weergeven van de chat. De hoogte is ook aan te passen tot wel 100mm. De AG276QZD2 bevat verder ingebouwde speakers met een totaalvermogen van 10W, maar het geluid is niet heel denderend. Wij raden voor het gamen toch een goede headset aan.
Aan de onderzijde zijn de ports voor de kabels te vinden. Dit is slim gedaan van AOC, want hiermee heb je minder te maken met uitstekende kabels aan de achterkant van je monitor. Alle ports op 1 plek aan de onderkant, zorgt voor een betere cable management. Het nadeel hiervan is dat je de ports niet snel kan zien en het wisselen van randapparatuur gaat daardoor ietsje lastiger.
De onderzijde van de monitor bevat een power connector, er een Displayport 1.4-aansluiting en er zijn twee HDMI 2.0-aansluitingen. Laatstgenoemde is jammer want, HDMI 2.1 is al geruime tijd de nieuwe standaard. De 240Hz van dit paneel komt dus alleen tot zijn recht als je gebruikmaakt van de Displayport-aansluiting. Consoles of een laptop kan je dan aansluiten op een HDMI 2.0 port, maar het maximale wat betreft bandbreedte op HDMI 2.0 is 4K 120FPS. Daarnaast is er een 3.5mm headphone jack te vinden voor het aansluiten van een koptelefoon en als laatste is er een USB-hub te vinden. Twee USB 3.2-aansluitingen zijn hier te vinden. Handig voor als je veel randapparatuur hebt. De snelheid van USB 3.2 is ook lekker meegenomen.
Het scherm van de AOC AGON PRO AG276QZD2 is zoals je verwacht van OLED, heel mooi. Met name de contrastwaarden tussen levendige kleuren en diepe zwartwaarden, zijn heel indrukwekkend. OLED werkt namelijk met microlampjes die zichzelf helemaal kunnen uitschakelen bij de kleur zwart. Dit kan simpelweg niet nagebootst worden op LCD, omdat er een verlicht backlight-paneel is. Zwart op LCD is eigenlijk donkergrijs. Bij OLED is zwart echt zwart. De resolutie van 1440p is verder ook een sweet spot waarbij je het beste krijgt van details en je pc-performance. Op een 4K monitor moet je 2 keer grafische rekenkracht inleveren om een game op 4K te draaien. Daarvoor lever je onder andere framerate in. Op 1440p kunnen de meeste PC-set-ups vloeiend gamen, vooral de iets oudere games zoals een Rainbow Six Siege, Overwatch 2 of een League of Legends halen eenvoudig hele hoge framerates
De kleurweergave is indrukwekkend, maar de helderheid valt een beetje tegen. Op SDR-content is de maximale helderheid maar 250 nits. Dat is best donker. HDR-content wordt helderder weergegeven op maximaal 450 nits. Ook dat valt een beetje tegen. In de avond of in donkere ruimtes valt dit prima mee, maar in een verlichte kamer met alle reflecties en niet al te veel helderheid op je scherm gaat dat wow-effect van OLED een beetje weg. Zorg dat je deze monitor echt gebruikt in een donkere kamer.
Een belangrijk punt wat komt kijken bij OLED is burn-in. Dit is als het ware schade aan de microlampjes doordat de lampjes te lang niet zijn ververst. Denk bijvoorbeeld aan het weergeven van de taakbalk voor honderden uren. Op een gegeven moment krijg je dan burn-in op je scherm, een soort van schaduw die je dan bij bepaalde kleurweergave kan zien. Om dit te voorkomen, moet je bij OLED bewust omgaan met je screen-on-time. Zet de Windows taakbalk bijvoorbeeld op automatisch verbergen. Zet het scherm op automatisch dimmen na 30 seconde inactiviteit etc.
AOC heeft ook enkele features toegevoegd om burn-in te voorkomen. Zo is er een pixel refresh feature. Hiermee zorgt het scherm dat pixels geforceerd refreshen om eventuele schade door statistische beelden te voorkomen. Ook logo’s en iconen kunnen door het scherm herkend worden zodat deze gedimd worden. Als je bewust omgaat met een OLED-monitor moet burn-in geen probleem zijn. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan je gebruikmaken van de 3 jaar burn-in-garantie die AOC geeft.
De AOC AGON PRO AG276QZD2 is geen perfecte QD-OLED-monitor, maar wel een hele goede voor de prijs. Voor vergelijkbare monitoren met OLED-technologie betaal je honderden euro’s meer. De behuizing is stevig en het design is minimalistisch. Voor de mensen die het geheel meer ‘gamer’ willen maken is er RGB-verlichting aan de achterkant. Het scherm is mooi, de contrastwaarden zijn indrukwekkend, de kleuren zijn goed, de responstijden zijn enorm laag en de refreshrate is zo vloeiend dat het 240 FPS kan tonen. Hiervoor moet je wel de Displaypoort gebruiken. De HDMI-poortjes zijn jammer genoeg HDMI 2.0 en niet 2.1. Perfect is het verder ook niet omdat de helderheid een beetje aan de lage kant is. Het scherm reflecteert verder behoorlijk waardoor het niet fijn is voor een belicht kamer. Voor 579 euro krijg je wel heel veel terug voor je geld.
Lees het artikel op de mobiele website