Zo ziet het vrachtvliegtuig van de toekomst eruit, en het is bijna klaar voor take-off News
Zo ziet het vrachtvliegtuig van de toekomst eruit, en het is bijna klaar voor take-off
News

Zo ziet het vrachtvliegtuig van de toekomst eruit, en het is bijna klaar voor take-off

De toekomst van luchtvracht krijgt stilaan vorm. De Canadese luchtvaartmaatschappij Nolinor Aviation heeft als eerste een bestelling geplaatst voor Kona, een revolutionair blended wing vrachtvliegtuig. Het toestel werd ontwikkeld door de Californische startup Natilus en belooft een drastische verbetering in efficiëntie, laadvermogen en duurzaamheid.

Wat is een blended wing body?

Een blended wing body (BWB) is een innovatief ontwerp waarbij de vleugels naadloos overlopen in de romp van het vliegtuig. Dit zorgt voor een gestroomlijnder profiel, minder luchtweerstand en meer interne laadruimte. In het geval van de Kona wordt de romp breder naarmate die dichter bij de vleugels komt, wat ook visueel een futuristisch effect geeft.

Tot 30% minder brandstofverbruik

Volgens Natilus verbruikt de Kona tot 30% minder brandstof dan conventionele vrachtvliegtuigen. Dat is te danken aan de verhoogde aerodynamische efficiëntie én het lagere gewicht van het toestel. Het bedrijf stelt op zijn website: “Onze blended wing-vliegtuigen zorgen voor minder brandstofverbruik, lagere emissies, een hogere laadcapaciteit en lagere operationele kosten.”

50% minder uitstoot, 40% meer vrachtcapaciteit

De cijfers die Natilus naar voren schuift, zijn indrukwekkend:

  • 50% minder CO₂-uitstoot
  • 40% meer vrachtcapaciteit
  • 25% lager gewicht

Dat maakt het toestel bijzonder interessant voor luchtvaartmaatschappijen die zowel economische als ecologische winst willen boeken. (lees verder onder de afbeelding)

Zo ziet het vrachtvliegtuig van de toekomst eruit, en het is bijna klaar voor take-off

“We kunnen nu vliegen waar we vroeger niet konden”

Marco Prud’Homme, president van Nolinor Aviation, is enthousiast over wat het toestel voor zijn maatschappij kan betekenen. In een interview met Business Insider zei hij: “Het is alsof een nieuwe horizon voor ons opengaat. We kunnen nu vliegen naar locaties die tot nu toe onbereikbaar waren.” Hij wijst ook op het slimme ontwerp waarbij de motoren achteraan zijn geplaatst. Daardoor worden ze als het ware door het toestel zelf beschermd – een groot voordeel bij ruwe omstandigheden, bijvoorbeeld in het noorden van Canada.

Operationeel tegen begin jaren 2030

Volgens Natilus-CEO Aleksey Matyushev is het toestel ideaal voor het bedienen van afgelegen gebieden en mijnsites waar luchttransport vaak de enige optie is. Hij benadrukt: “De enige manier om deze gemeenschappen écht te verbinden, is via de lucht. Vracht speelt daarin een cruciale rol.” Het Kona-vliegtuig wordt naar verwachting begin jaren 2030 operationeel, waarmee een nieuw tijdperk in luchtvracht begint.

(Bron: Unilad Tech - Afbeeldingen: Natilus)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties