Wanneer begin je na te denken over een nieuwe job met een hoger loon? Het vinden van het juiste moment om te vertrekken is niet eenvoudig, maar recruiters hebben een handige vuistregel: de 8-18-48-72 regel.
Na je studie beland je in de ratrace: jezelf ontplooien, geld verdienen, de carrièreladder beklimmen. Maar hoe bepaal je welke richting je op moet en wanneer het tijd is voor verandering? Deze regel helpt je bij het plannen van je loopbaan en het maximaliseren van je salarisgroei.
Acht maanden is het absolute minimum om bij een werkgever te blijven. Vertrek je eerder, dan kan dat negatief overkomen bij toekomstige sollicitaties. Het kan de indruk wekken dat je niet geschikt was voor de functie of dat je het evaluatiemoment na zes maanden niet hebt gehaald. Was er een logische reden, zoals een tijdelijk contract of een reorganisatie, dan is het verstandig dit uit te leggen. Anders kun je overwegen om deze baan van je cv te schrappen.
Achttien maanden geldt als het sociaal geaccepteerde minimum. Dit toont aan dat je minimaal één evaluatieronde hebt doorstaan en voldoende hebt bijgedragen om je contract verlengd te zien worden. Hoewel langer blijven beter is, zullen toekomstige werkgevers bij anderhalf jaar geen wenkbrauwen fronsen.
Na vier jaar heb je alles bereikt wat je bij één werkgever kunt leren. Je wordt gezien als een expert binnen je vakgebied en hebt volop ervaring opgedaan. Uit Belgisch onderzoek blijkt bovendien dat je salaris het sterkst stijgt tussen de 4 en 5 jaar werkervaring. Een gemiddelde loonsverhoging van 14% binnen een jaar is mogelijk, maar vaak alleen door van baan te wisselen of een flinke promotie te maken bij je huidige werkgever.
Blijf je langer dan zes jaar bij dezelfde werkgever zonder promotie of uitdagendere projecten? Dan kan dit tegen je werken. Het kan de indruk wekken dat je stilstaat, niet ambitieus bent of een middelmatige werknemer bent. Stilstand verandert al snel in achteruitgang, wat betekent dat het tijd is om door te hoppen naar een nieuwe uitdaging.
Conclusie: de 8-18-48-72 regel is geen absolute wet, maar een nuttig hulpmiddel voor je carrièreplanning. Door slim om te gaan met de timing van je vertrek, zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen én je salaris blijft groeien.
(Bron: Manners - Intropic: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website