Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben een baanbrekende prestatie geleverd op het gebied van teleportatie. Door een schaalbare kwantumsupercomputer te bouwen, zijn ze erin geslaagd om kwantumteleportatie te realiseren.
Hoewel het concept van teleportatie vaak wordt geassocieerd met sciencefiction, zoals in films als Watchmen, werd de term al in 1878 geïntroduceerd. Het idee om van de ene plaats naar de andere te teleporteren zou zeker tijd en geld besparen tijdens het woon-werkverkeer, maar in de echte wetenschap is dit tot nu toe een uitdaging gebleken.
Gedistribueerd kwantumcomputing
Het team van de afdeling Natuurkunde aan de Universiteit van Oxford heeft de eerste vorm van gedistribueerd kwantumcomputing gedemonstreerd. Met behulp van een 'fotonisch netwerkinterface' wisten ze twee afzonderlijke kwantumprocessors te koppelen tot één volledig verbonden kwantumcomputer.
Dit experiment, beschreven in de studie "Distributed quantum computing across an optical network link", maakt gebruik van qubits in plaats van de traditionele nullen en enen die worden gebruikt voor digitale dataoverdracht. Hoewel supercomputers eerder kwantumteleportatie met qubits hebben bereikt, is dit de eerste keer dat wetenschappers de kwantumteleportatie van logische poorten over een netwerkverbinding hebben toegepast. (lees verder onder de afbeelding)
![Wetenschappers bereiken teleportatie met supercomputer in baanbrekende ontdekking](https://r.testifier.nl/Acbs8526SDKI/resizing_type:fill/width:1488/plain/https%3A%2F%2Fs3-newsifier.ams3.digitaloceanspaces.com%2Fclintbe.newsifier.com%2Fimages%2F2025-02%2F2151111118-67ab1b665a841.jpg)
"We kunnen nu logische kwantumpoorten uitvoeren"
Dougal Main van de afdeling Natuurkunde legt uit: "Eerdere demonstraties van kwantumteleportatie waren gericht op het overbrengen van kwantumtoestanden tussen fysiek gescheiden systemen. In onze studie gebruiken we kwantumteleportatie om interacties te creëren tussen deze verre systemen. Door deze interacties zorgvuldig vorm te geven, kunnen we logische kwantumpoorten uitvoeren – de fundamentele bewerkingen van kwantumcomputing – tussen qubits die zich in afzonderlijke kwantumcomputers bevinden."
"Experiment toont aan dat het haalbaar is"
Deze doorbraak stelt hen in staat om verschillende kwantumprocessors effectief samen te voegen tot een enkele, volledig verbonden kwantumcomputer. Professor David Lucas van het UK Quantum Computing and Simulation Hub voegt daaraan toe: "Ons experiment toont aan dat netwerk-gedistribueerde kwantuminformatie-verwerking haalbaar is met de huidige technologie. Het opschalen van kwantumcomputers blijft een formidabele technische uitdaging die waarschijnlijk nieuwe natuurkundige inzichten en intensieve engineering-inspanningen zal vereisen in de komende jaren."
Hoewel we misschien nog ver verwijderd zijn van het realiseren van onze Star Trek-fantasieën, lijkt de toekomst van morgen dichterbij dan we denken.
(Bron: Unilad Tech - Intropic: Paramount)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties