Verrassend: dit is hoeveel jaar Belgen gemiddeld minder werken dan Nederlanders

De gemiddelde Belg werkt 34,5 jaar, waarmee België een van de kortste loopbanen in Europa kent. Ter vergelijking: in Frankrijk bedraagt de gemiddelde loopbaanduur 36,6 jaar, in Duitsland 39,3 jaar en in Nederland maar liefst 43,2 jaar. Dat betekent dat Belgen bijna tien jaar minder werken dan hun Nederlandse buren. Maar voordat je een pensioenfeestje plant, is enige nuance noodzakelijk.

Vergelijking met Nederland

Hoewel Belgen gemiddeld minder lang werken, ligt de wettelijke pensioenleeftijd in België en Nederland dicht bij elkaar. Vanaf 2030 wordt de pensioenleeftijd in België verhoogd naar 67 jaar, terwijl Nederlanders tot 67 jaar en 3 maanden zullen moeten werken. Het verschil zit dus niet in de pensioenleeftijd, maar in het aantal loopbaanjaren.

Het Pensioensysteem: bron van onvrede

Het huidige Belgische pensioensysteem roept veel vragen op over eerlijkheid. Iemand die op zijn achttiende begint met werken, moet tot dezelfde leeftijd doorwerken als iemand die pas na een hogeschool- of universitaire opleiding de arbeidsmarkt betreedt. Dit betekent dat de achttienjarige uiteindelijk meer loopbaanjaren heeft. Is dat wel rechtvaardig?

Volgens een enquête vindt één op de drie Belgen van niet. Vooral 65-plussers (44%) en zelfstandigen (45%) zien potentie in een alternatief model gebaseerd op loopbaanjaren. Dit model zou ervoor zorgen dat wie langer werkt, recht heeft op een hoger pensioen, wat nu niet het geval is.

(lees verder onder de afbeelding)

Het loopbaanjarenmodel

Het idee van een loopbaanjarenmodel wint aan populariteit, met 32% van de bevolking als voorstander. In dit model zou iedereen minimaal 45 jaar moeten werken om een volwaardig pensioen te ontvangen. Het grote voordeel? Werknemers kunnen flexibeler omgaan met hun loopbaan door bijvoorbeeld tijd vrij te maken voor zorgtaken of opleidingen. Deze tijd kan later worden ingehaald door langer door te werken.

Flexibiliteit en levenskwaliteit

Een loopbaanjarenmodel biedt meer ruimte voor een positieve invulling van de stijgende levensverwachting. Werknemers kunnen tijdens hun carrière focussen op levenskwaliteit, wat hen minder afhankelijk maakt van hun pensioenjaren. Het resultaat? Mensen leren meer te genieten van het heden en minder te verlangen naar hun pensioen.

Conclusie

Het loopbaanjarenmodel biedt een eerlijker en moderner alternatief voor het huidige pensioensysteem. Door flexibiliteit te integreren, kunnen Belgen beter inspelen op veranderende werk- en leefomstandigheden, terwijl ze blijven bouwen aan een volwaardig pensioen.

(Bron: Jobat - Afbeeldingen: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen