In Vlaanderen woedt al jaren een debat over het loon en de werkomstandigheden van leerkrachten. Ondanks hun cruciale rol in de samenleving, voelen velen zich ondergewaardeerd en onderbetaald. Wat zijn de meest gehoorde klachten? Hieronder een overzicht van de belangrijkste kritieken (uit het leerkrachtenkorps zelf) op het leerkrachtenloon in Vlaanderen.
Te lage lonen in verhouding tot de werkdruk
Hoewel velen denken dat leerkrachten “alleen maar lesgeven”, wijst de realiteit anders uit. Buiten de lesuren zijn leerkrachten druk bezig met onder andere: het voorbereiden van lessen, het verbeteren van toetsen en examens, administratieve taken en oudergesprekken, deelname aan vergaderingen en buitenschoolse activiteiten. Velen vinden dat hun loon niet in verhouding staat tot de hoge werkdruk die gepaard gaat met het onderwijs.
Bovendien zijn de lonen van jonge afgestudeerden in het onderwijs minder aantrekkelijk dan in de privé. Een beginnende leerkracht verdient relatief weinig, terwijl de verwachtingen en verantwoordelijkheden hoog zijn. Dit schrikt veel potentiële nieuwe leerkrachten af.
Grote loonverschillen binnen het onderwijs
Niet elke leerkracht wordt op dezelfde manier verloond. Er zijn opvallende verschillen tussen:
- Lager en secundair onderwijs
- ASO, TSO, BSO en buitengewoon onderwijs
- Tijdelijke krachten en vastbenoemde leerkrachten
Deze ongelijkheid zorgt vaak voor frustratie binnen de sector. (lees verder onder de afbeelding)

Trage loonontwikkeling en weinig doorgroeimogelijkheden
Het loon stijgt traag met de jaren, en er zijn beperkte mogelijkheden om op te klimmen naar beter betaalde functies zonder het lesgeven zelf op te geven. Voor velen is er dus weinig uitzicht op financiële groei binnen hun loopbaan.
Daarnaast starten leerkrachten vaak met tijdelijke contracten die van jaar tot jaar verlengd worden. Zonder vaste benoeming zijn er minder sociale zekerheden en blijft financiële onzekerheid hangen. Dit zorgt voor stress en maakt het moeilijk om een stabiel leven op te bouwen.
‘Lange vakanties’ zijn geen compensatie
Een veelgehoorde opmerking is dat leerkrachten veel vakantie hebben. Maar die tijd is volgens hen nodig om te recupereren én om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe schooljaar. Bovendien werken veel leerkrachten ook tijdens vakanties door aan administratie of bijscholing.
De kritiek op het loon van leerkrachten in Vlaanderen is natuurlijk niet nieuw, maar krijgt steeds meer aandacht door het lerarentekort en de toenemende druk op het onderwijs. Een herziening van het loonbeleid en meer loopbaanperspectief lijken noodzakelijk om het beroep opnieuw aantrekkelijk te maken voor de volgende generaties.
(Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties