Asteroïde 2024 YR4 is een recent ontdekte ‘ruimterots’ met een geschatte diameter tussen de 40 en 90 meter. Aanvankelijk werd gevreesd dat deze asteroïde op 22 december 2032 de aarde zou kunnen raken. Eerdere berekeningen gaven een inslagkans van 3,1%, wat ongekend hoog is voor een object van deze omvang .
Aarde veilig: kans op inslag verwaarloosbaar
Na uitgebreide observaties en herberekeningen heeft NASA de inslagkans voor de aarde teruggebracht tot vrijwel nul. De huidige schatting is een kans van 0,0017% dat 2024 YR4 de aarde zal raken op de genoemde datum . Dit betekent dat de aarde geen significante bedreiging meer ondervindt van deze asteroïde.
Maan mogelijk doelwit
Hoewel de aarde buiten gevaar is, is de kans dat 2024 YR4 de maan raakt toegenomen tot 3,8% . Een inslag op de maan zou een krater kunnen veroorzaken met een diameter tussen de 500 en 2000 meter en een energie vrijmaken die vergelijkbaar is met 340 keer de kracht van de atoombom op Hiroshima. Dergelijke impact zou mogelijk zichtbaar zijn vanaf de aarde, afhankelijk van het tijdstip en de locatie van de inslag. (lees verder onder de afbeelding)

Observaties met de James Webb Space Telescope
De James Webb Space Telescope heeft onlangs 2024 YR4 geobserveerd en vastgesteld dat de asteroïde een diameter heeft van ongeveer 53 tot 67 meter. Deze metingen helpen wetenschappers om de baan en samenstelling van de asteroïde beter te begrijpen. Verdere observaties zijn gepland om de trajectgegevens te verfijnen voordat de asteroïde uit het zicht van aardse telescopen verdwijnt .
Belang voor planetaire verdediging
Het monitoren van objecten zoals 2024 YR4 is cruciaal voor de planetaire verdediging. Hoewel deze asteroïde geen directe bedreiging meer vormt voor de aarde, biedt de situatie een waardevolle kans om de procedures en technologieën voor het volgen en analyseren van potentieel gevaarlijke objecten te testen en te verbeteren.
(Bron: Unilad - Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties