Testaankoop waarschuwt Vlamingen die zonnepanelen willen aanschaffen: "Wacht tot hieromtrent meer duidelijkheid is" News
Testaankoop waarschuwt Vlamingen die zonnepanelen willen aanschaffen: "Wacht tot hieromtrent meer duidelijkheid is"
News

Testaankoop waarschuwt Vlamingen die zonnepanelen willen aanschaffen: "Wacht tot hieromtrent meer duidelijkheid is"

Testaankoop heeft scherpe kritiek geuit op de vernieuwde C10/26-lijst van Synergrid, waarin voortaan ook plug-and-play zonnepanelen en batterijen met stopcontactstekker zijn opgenomen. De lijst moet consumenten duidelijk maken welke toestellen goedgekeurd zijn voor aansluiting op het Belgische stroomnet, maar volgens Testaankoop schiet deze lijst tekort op meerdere vlakken.

Nieuwe toestellen toegestaan vanaf april 2025

Vanaf 17 april 2025 mogen goedgekeurde plug-inbatterijen en zonnepanelen officieel aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dit is een belangrijke wijziging, aangezien zulke toestellen eerder verboden waren door Synergrid. De huidige lijst bevat volgens Synergrid 114 erkende toestellen van 9 verschillende fabrikanten die actief zijn op de Belgische markt. Toch is er volgens Testaankoop nog te veel onduidelijkheid.

“Lijst is absoluut niet leesbaar voor consumenten”

Na grondige analyse noemt Testaankoop de C10/26-lijst “absoluut niet leesbaar” voor de gemiddelde consument. De lijst is een Excel-bestand waarin het volgens de organisatie bijna onmogelijk is om snel na te gaan of een product wettelijk erkend is. Daarom pleit de organisatie voor de invoering van een officieel label of logo. Dat zou het voor consumenten meteen duidelijk maken of een toestel voldoet aan de Belgische normen.

Belang van volledige pakketten wordt genegeerd

Testaankoop merkt op dat er geen enkel kant-en-klaar pakket met ingebouwde omvormer voorkomt op de lijst. Voor particulieren is dit problematisch, want zij hebben vaak niet de technische kennis om verschillende componenten zelf te combineren tot een legaal én veilig systeem. De organisatie vraagt dan ook om de lijst uit te breiden met volledige, voorgeconfigureerde plug-and-play pakketten, die eenvoudig te installeren zijn. (lees verder onder de afbeelding)

Testaankoop waarschuwt Vlamingen die zonnepanelen willen aanschaffen: "Wacht tot hieromtrent meer duidelijkheid is"

Gewestelijke regels zorgen voor extra verwarring

Bovendien verschillen de regelgevingen per regio. Zo stelt Vlaanderen bijvoorbeeld dat de omvormer van een plug&play-zonnepaneel maximaal 800 watt mag zijn. De huidige lijst vermeldt echter niet of de toestellen aan zulke regionale voorwaarden voldoen. Testaankoop vraagt dan ook aan de gewesten om duidelijk en transparant te communiceren over hun bijkomende vereisten.

Advies: wacht met aankoop tot er meer duidelijkheid is

Omdat de C10/26-lijst nog wekelijks wordt aangevuld en er nog veel onduidelijkheden zijn, raadt Testaankoop consumenten aan om nog geen plug-and-play producten aan te schaffen. De organisatie benadrukt het belang van wachten tot er een duidelijke, gebruiksvriendelijke lijst is én gewestelijke voorwaarden helder zijn gecommuniceerd.

Waarschuwing voor promoties: niet alle producten zijn erkend

Tot slot wijst Testaankoop op een lopende promotie van een grote doe-het-zelfzaak voor plug&play zonnepanelen. Volgens de organisatie staan deze producten niet op de officiële lijst van erkende toestellen. Ze adviseren daarom om deze producten voorlopig niet aan te kopen, zolang er geen zekerheid is over hun wettelijke erkenning.

(Bron: Testaankoop, Solar Magazine - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties