Recruiter stomverbaasd na ontmaskering van man die AI gebruikt tijdens zijn sollicitatiegesprek

Hulpmiddelen op basis van kunstmatige intelligentie worden steeds gewoner voor werkzoekenden en helpen met van alles, van het schrijven van cv's tot solliciteren. Eén kandidaat ging echter een stap verder en nam AI mee in zijn eigenlijke sollicitatiegesprek.

Bettina Liporazzi, de ‘recruiting lead’ bij Letsmake.com werd benaderd door een schijnbaar gewone sollicitant. Hoewel een eerste bericht door AI was gegenereerd, liet Liporazzi zich niet afschrikken aangezien AI veel voorkomt in het sollicitatieproces. Maar haar argwaan groeide toen een andere kandidaat een bericht stuurde met bijna dezelfde bewoording. Ze regelde een video-interview om een beter beeld van de sollicitant te krijgen.

Camera defect

“De persoon gaf een naam en een e-mailadres op om het gesprek te plannen, maar toen hij binnenkwam, was hij op geen enkel e-mailadres ingelogd,” zei Liporazzi. “Hij beweerde dat de camera kapot was, wat een veelgebruikt excuus is. Ik hield vol dat de camera aan moest staan, en hij verliet het gesprek, en kwam er daarna twee keer weer bij, waarbij hij zei dat hij zijn laptop opnieuw moest opstarten.” Elke keer de sollicitant terugkwam, beweerde Google dat hij niet was ingelogd en markeerde hem als mogelijk 'niet wie hij beweerde te zijn'. (lees verder onder de afbeelding)

AI- gezichtsfilter

Toen de kandidaat bij de derde poging eindelijk zijn camera aanzette, merkte Liporazzi al snel dat hij een AI-gezichtsfilter gebruikte om zijn echte identiteit te verbergen. Liporazzi voegde eraan toe: “Dus vroeg ik hem om een hand voor zijn gezicht te houden omdat dit zijn AI-cover zou verwijderen. Hij deed het niet en verliet het gesprek een paar seconden later.” De recruiter omschreef de hele situatie als een 'griezelige ervaring' en deelde de beelden van het videogesprek op LinkedIn om 'het bewustzijn te vergroten' van het gebruik van dergelijke technologie.

"Het wordt steeds moeilijker om het verschil te zien"

Na het incident deelde Liporazzi een paar eenvoudige trucs om te voorkomen dat recruiters in AI-bedriegers trappen. Dit zijn onder andere kandidaten vragen om hun gezicht opzij te draaien, hun camera aan te houden en virtuele achtergronden of filters te verwijderen. Technische experts zeggen echter dat het steeds moeilijker wordt om het verschil te zien tussen wat echt is en wat 'deepfake'. Ben Colman, medeoprichter en CEO van Reality Defender, een bedrijf voor deepfake-detectie, legt uit dat recruiters praktische strategieën nodig hebben om authentieke menselijke interactie te verifiëren tijdens gesprekken.

“Let op inconsistenties in gezichtsbewegingen, met name rond de ogen en mond, onnatuurlijke stemcadans of vertraagde reacties op onverwachte vragen,” zei hij. “De meest effectieve aanpak combineert technische verificatie - zoals kandidaten vragen om specifieke realtime acties uit te voeren - met organisatorische protocollen die detectietools bevatten.”

(Bron: Unilad - Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen