In Vlaanderen is er een duidelijke trend zichtbaar: steeds minder jongeren behalen op jonge leeftijd hun rijbewijs. Volgens cijfers van de FOD Mobiliteit is het aantal uitgereikte rijbewijzen sinds 2000 met 7,3% gedaald in Vlaanderen . Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun rijbewijs behalen, is gestegen van 21 jaar en 11 maanden in 2000 naar 22 jaar en 5 maanden in 2023 .
Financiële drempels en strengere regelgeving
Een van de belangrijkste redenen voor deze daling zijn de verhoogde kosten en strengere eisen voor het behalen van een rijbewijs. Sinds 2017 zijn de regels in Vlaanderen verstrengd: de oefenperiode voor het praktijkexamen is verlengd van 3 naar 9 maanden, en er is een verplicht terugkommoment ingevoerd zes maanden na het behalen van het rijbewijs . Deze extra vereisten brengen niet alleen meer tijdsinvestering met zich mee, maar ook hogere kosten, wat voor veel jongeren een belemmering vormt.
Veranderende mobiliteitsbehoeften en alternatieven
Daarnaast verandert de mobiliteitsbehoefte van jongeren. In stedelijke gebieden zoals Brussel en Antwerpen is het openbaar vervoer goed ontwikkeld, en zijn er tal van alternatieven zoals fietsen, deelauto's en elektrische steps. Dit maakt het bezit van een eigen auto minder noodzakelijk. Bovendien zien veel jongeren een auto niet langer als een statussymbool, maar eerder als een last vanwege de kosten en parkeerproblemen. (lees verder onder de afbeelding)

Uitstelgedrag: rijbewijs halen op latere leeftijd
Veel jongeren stellen het behalen van hun rijbewijs uit tot ze het echt nodig hebben, bijvoorbeeld voor werk of gezinsuitbreiding. Dit uitstelgedrag wordt versterkt door de langere studietijd en het later verlaten van het ouderlijk huis. Pas wanneer ze buiten de stad gaan wonen of een baan krijgen waarvoor een auto noodzakelijk is, besluiten ze om hun rijbewijs te halen .
Regionale verschillen binnen België
Hoewel de trend van uitstel en afname van het aantal rijbewijzen onder jongeren in heel België zichtbaar is, zijn er regionale verschillen. In Brussel is de daling het sterkst, met een afname van 27% sinds 2000 . In Wallonië is de daling minder uitgesproken, mogelijk vanwege de beperktere beschikbaarheid van openbaar vervoer en alternatieve mobiliteitsopties.
(Bron: VRT - Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties