Motorrijders in België krijgen bij druk verkeer een klein voordeel: ze mogen onder bepaalde omstandigheden tussen de auto's doorrijden, ook wel bekend als ‘filefilteren’. Deze praktijk is niet alleen handig voor motorrijders, maar helpt ook om files sneller op te lossen. Toch geldt dit niet zomaar overal en altijd. De Belgische wetgeving laat dit slechts toe onder strikte voorwaarden. Wie de regels negeert, riskeert stevige verkeersboetes.
Wat mag wel bij filefilteren?
Volgens de Belgische verkeersregels mogen motorrijders tussen de twee meest linkse rijstroken rijden op autosnelwegen en autowegen, op voorwaarde dat het verkeer vertraagd is of volledig stilstaat. Dit mag dus niet zomaar op elke weg of op elk moment van de dag.
Er zijn bovendien twee belangrijke snelheidsbeperkingen waar motorrijders zich aan moeten houden:
- Ze mogen maximaal 50 km/u rijden tijdens het filefilteren.
- Het snelheidsverschil met de auto's naast hen mag niet groter zijn dan 20 km/u.
Deze beperkingen zijn bedoeld om de veiligheid van zowel motorrijders als automobilisten te garanderen, aangezien plots in- of uitvoegend verkeer of openslaande portieren voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. (lees verder onder de afbeelding)

Wat is verboden?
Hoewel filefilteren in België onder voorwaarden is toegestaan, zijn er duidelijke grenzen. Zo is het niet toegestaan om:
- Tussen andere rijstroken dan de twee meest linkse te rijden.
- De limiet van 50 km/u te overschrijden tijdens het filefilteren.
- Sneller dan 20 km/u boven het tempo van de andere voertuigen te rijden.
- Te filefilteren op wegen die hier niet voor geschikt zijn, zoals wegen zonder middenberm of met minder dan twee rijstroken per richting.
Wat zijn de gevolgen bij overtreding?
Wie deze regels niet respecteert, begaat een verkeersovertreding van de tweede graad. Dat betekent dat de motorrijder een onmiddellijke boete van 116 euro kan krijgen. Indien deze niet op tijd betaald wordt, volgt een minnelijke schikking van 160 euro. Laat je het dan nog verder komen, dan kan het bedrag oplopen tot 216 euro.
In ernstigere gevallen kan de overtreder zelfs worden opgeroepen voor de politierechtbank. Daar kunnen de boetes oplopen tot 2000 euro, en in uitzonderlijke gevallen kan er een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar worden uitgesproken.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties