Op deze manier haal je maximaal belastingvoordeel uit pensioensparen: "Plan je jaarlijkse stortingen zorgvuldig" News
Op deze manier haal je maximaal belastingvoordeel uit pensioensparen: "Plan je jaarlijkse stortingen zorgvuldig"
News

Op deze manier haal je maximaal belastingvoordeel uit pensioensparen: "Plan je jaarlijkse stortingen zorgvuldig"

Pensioensparen is een populaire methode in België om een aanvullend pensioen op te bouwen, terwijl je tegelijkertijd geniet van aantrekkelijke fiscale voordelen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van pensioensparen en hoe je het maximale belastingvoordeel kunt behalen.

Wat is pensioensparen?

Pensioensparen houdt in dat je jaarlijks een bedrag opzijzet bij een financiële instelling, zoals een bank of verzekeraar, met als doel een aanvullend pensioen op te bouwen. De overheid stimuleert dit door belastingverminderingen toe te kennen op de gestorte bedragen.

Fiscale voordelen en maximumbedragen in 2025

In 2025 kun je kiezen tussen twee maximumbedragen voor pensioensparen:

  • 1.050 euro per jaar: Bij dit bedrag ontvang je een belastingvermindering van 30%, wat neerkomt op een maximaal voordeel van 315 euro.
  • 1.350 euro per jaar: Kies je voor dit hogere bedrag, dan bedraagt de belastingvermindering 25%, wat resulteert in een maximaal voordeel van 337,50 euro.

Let op: als je tussen de 1.050 en 1.260 euro stort, is je belastingvoordeel lager dan wanneer je precies 1.050 euro stort. Het is dus belangrijk om je jaarlijkse stortingen zorgvuldig te plannen om het maximale fiscale voordeel te behalen. (lees verder onder de afbeelding)

Op deze manier haal je maximaal belastingvoordeel uit pensioensparen: "Plan je jaarlijkse stortingen zorgvuldig"

Voorwaarden voor belastingvermindering

Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Leeftijd: Je bent tussen de 18 en 64 jaar oud op het moment van storting.
  • Looptijd: Het pensioenspaarcontract heeft een minimale looptijd van 10 jaar.
  • Begunstigde: Je bent zelf de begunstigde bij leven; bij overlijden zijn je echtgenoot, wettelijk samenwonende partner of bloedverwanten tot de tweede graad de begunstigden.

Daarnaast moet je onderworpen zijn aan de Belgische personenbelasting en mogen de stortingen enkel op jouw naam staan.

Belasting bij uitkering

Op je 60ste verjaardag wordt een anticipatieve heffing van 8% toegepast op het opgebouwde kapitaal. Deze heffing geldt ongeacht of je het kapitaal opneemt op je 60ste of later. Als je na je 60ste blijft storten, geniet je nog steeds van de jaarlijkse belastingvermindering zonder bijkomende eindbelasting op deze stortingen.

Vervroegde opname van het pensioenkapitaal

Het is mogelijk om je pensioenkapitaal vóór je 60ste op te nemen, maar dit wordt fiscaal sterk ontmoedigd. In dat geval betaal je een belasting van 33% op het opgenomen bedrag, plus eventuele uitstapkosten. Het is dus financieel voordeliger om het kapitaal onaangeroerd te laten tot minimaal je 60ste verjaardag.

(Bron: Testaankoop - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties