Noorwegen werkt aan een van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten ter wereld: een gigantische onderwatertunnel van 26,5 kilometer lang. Deze tunnel – onderdeel van het zogeheten Rogfast-project – zal de districten Randaberg en Bokn met elkaar verbinden. Met een maximale diepte van maar liefst 396 meter wordt het, eenmaal voltooid, zowel de langste als diepste autotunnel ter wereld. De kosten van dit megaproject worden geraamd op bijna 2 miljard euro.
Forse reistijdwinst: 11 uur korter onderweg
Het project is van cruciaal belang voor de verbetering van de E39, de Noorse kustsnelweg die zich uitstrekt van Trondheim in het noorden tot Kristiansand in het zuiden. De huidige route duurt ongeveer 21 uur en omvat zeven veerbootovertochten, die regelmatig worden verstoord door slechte weersomstandigheden. Dankzij de Rogfast-tunnel wordt de reistijd met maar liefst 11 uur ingekort. De tunnelpassage zelf zal naar verwachting 35 minuten duren, met een geschatte tol van 35 euro voor automobilisten.

Onderdeel van een grootschalige upgrade van 40 miljard euro
De tunnel is slechts één schakel in een bredere modernisering van de E39, met een totale investering van 40 miljard euro. Ongeveer de helft van dit bedrag wordt gefinancierd via belastingmiddelen; de andere helft wordt opgevangen door tolheffingen zodra de tunnel operationeel is. Hoewel de bouw al in 2018 begon, zorgde de coronapandemie voor flinke vertragingen. De nieuwe geplande oplevering is vastgesteld op 2033 – bijna tien jaar later dan oorspronkelijk gepland.
Weersonafhankelijke mobiliteit: een nieuwe standaard
Oddvar Kaarmo, projectleider van Rogfast, benadrukt het belang van het project voor de mobiliteit in de regio. “Zodra de tunnel af is, zijn we niet langer afhankelijk van goed weer om de weg open te houden,” aldus Kaarmo. Momenteel is de haven van Mortavika bijzonder kwetsbaar voor stormen en harde wind, wat vaak leidt tot geannuleerde veerboten en omleidingen. De Rogfast-tunnel zal deze kwetsbaarheid wegnemen en zorgen voor een betrouwbare, veilige en weersbestendige verbinding langs de Noorse westkust.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties