Man verkent diep onder de grond de 27 km lange 'doodsmachine' bij CERN: "Het was een obsessie van mij" News
Man verkent diep onder de grond de 27 km lange 'doodsmachine' bij CERN: "Het was een obsessie van mij"
News

Man verkent diep onder de grond de 27 km lange 'doodsmachine' bij CERN: "Het was een obsessie van mij"

Een YouTuber heeft een item van zijn bucketlist afgevinkt na een bezoek aan de reusachtige ondergrondse ‘deeltjesbotser’. Onder de grond in de buurt van Genève, Zwitserland ligt een enorme 27 kilometer lange tunnel. Het is kouder dan de ruimte, ongelooflijk high-tech en de thuisbasis van de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek.

Verschillende veiligheidscontroles

YouTuber AstroKobi sprak destijds zijn levenslange droom uit om het in levende lijve te zien: “CERN is het enige experiment op aarde waar ik geobsedeerd door ben sinds ik een kind was.” Om in de tunnels te komen, legde AstroKobi uit dat hij door een aantal veiligheidscontroles moest, waaronder een netvliesscanner. Pas daarna kon hij met een lift meer dan 100 meter onder de grond afdalen om het hart van de faciliteit te verkennen.

'Doodsmachine'

Nadat hij de enorme reactor in levende lijve had gezien, zei AstroKobi: “Ik kon mijn ogen niet geloven. Niets is te vergelijken met het daadwerkelijk met mijn eigen ogen zien.” CERN werd opgericht in 1954 en wordt beschouwd als een van 's werelds grootste en meest gerespecteerde centra voor wetenschappelijk onderzoek. Samenzweringstheoretici waren echter kritischer en noemden het een 'doodsmachine', terwijl niemand minder dan miljardair Elon Musk het ooit ‘duivelse technologie' noemde. (lees verder onder de afbeelding)

Man verkent diep onder de grond de 27 km lange 'doodsmachine' bij CERN: "Het was een obsessie van mij"

Wat doen wetenschappers bij CERN?

Wetenschappers werken er aan botsingen met hoge energieën om deeltjes te versnellen en doen dit al 14 jaar. CERN vuurt meer dan 100 miljard protonen af, waardoor twee bundels ontstaan die in tegengestelde richtingen razen. Deze bundels botsen elke 25 nanoseconden met bijna-lichtsnelheid tegen elkaar op vier aangewezen botsingspunten. “De breedte van de protonbundels is ongeveer de breedte van een menselijke haar,” zei Dr. Clara Nellist, een natuurkundige bij CERN in de video.

"Dit is mijn favoriete video"

De onderzoekers bestuderen deze botsingen om beter te begrijpen hoe het universum werkt. Meer specifiek helpen de geproduceerde energie en gegevens wetenschappers bij het onderzoeken van de kleinste bouwstenen van materie - en hebben al geleid tot enorme ontdekkingen, zoals het Higgs boson-deeltje. In 2018 werd de machine stilgelegd voor onderhoud en upgrades en in april 2022 heropend. De YouTuber gaf later commentaar op zijn onvergetelijke ervaring: “Dit is waarschijnlijk mijn favoriete video die ik ooit heb gemaakt en een bezoek aan CERN was eerlijk gezegd een bucketlist-item van mij.” Hieronder kun je de video bekijken:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties