NASA doet ongelooflijke ontdekking op Mars, die tekenen van buitenaards leven kan bevatten News
NASA doet ongelooflijke ontdekking op Mars, die tekenen van buitenaards leven kan bevatten
News

NASA doet ongelooflijke ontdekking op Mars, die tekenen van buitenaards leven kan bevatten

Marsmannetjes hebben we vaak in verschillende vormen op onze schermen gezien, maar we zijn gaan geloven dat er geen leven op Mars is. Of toch wel? NASA’s Curiosity Rover heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan die misschien kan bewijzen dat er ooit leven was op de Rode Planeet.

De Curiosity Rover, onderdeel van NASA's Mars Science Laboratory-missie, is het meest geavanceerde voertuig dat ooit naar Mars is gestuurd. Gelanceerd in 2011, heeft deze rover als doel om te onderzoeken of Mars ooit de juiste omstandigheden had om kleine levensvormen, zoals microben, te ondersteunen. Al vroeg in zijn missie vond Curiosity chemische en minerale aanwijzingen van een leefbare omgeving in het verleden.

Mysterie van de 'spinnenwebben'

Recente bevindingen van de rover wijzen erop dat Mars mogelijk miljarden jaren geleden bewoonbaar was. Curiosity heeft zogenaamde 'spinnenwebachtige' structuren ontdekt in het oppervlak van een woestijn nabij de evenaar van Mars. Deze formaties, die voor het eerst in 2006 werden gespot, strekken zich uit over zes tot twaalf mijl en liggen in de buurt van de drie kilometer hoge berg Mount Sharp.

Hoewel we niet spreken van buitenaardse wezens zoals E.T., suggereren wetenschappers dat deze structuren fossielen van micro-organismen kunnen bevatten. De formaties lijken op een aardse mineraalformatie genaamd 'boxwork', die meestal voorkomt in grotten. Boxwork ontstaat uit dunne lagen calciet die zich vormen in een honingraatpatroon.

Vormen door zout water

Het Mars-‘boxwork’ lijkt echter te zijn gevormd door zeewater in plaats van calciet. Volgens geoloog Dr. Kirsten Siebach van de Rice University in Texas zouden deze structuren mineralen bevatten die ondergronds kristalliseerden, waar het warmer was. "Microben op de vroege aarde konden overleven in een soortgelijke omgeving," aldus Dr. Siebach.

Wetenschappers schatten dat er 113 miljard gallon warm, zout water nodig was om deze webachtige structuren te vormen. Dit mineraalrijke water stroomde vermoedelijk van Mount Sharp naar beneden, wat verder bewijs kan zijn dat Mars ooit de juiste omstandigheden had voor leven. De Curiosity Rover blijft het verleden van Mars onderzoeken, en met deze ontdekkingen komt de mogelijkheid van leven op Mars dichterbij dan ooit tevoren.

(Intropic: Screen grab YouTube / NASA - BBC)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties