Man die Google Earth bekijkt doet schokkende ontdekking in de Australische outback

Een man die Google Earth bekeek, stuitte op een ‘schokkende’ ontdekking in de Australische outback. Eerder dit jaar was een speleoloog satellietbeelden aan het bekijken van Nullarbor Plain, in het zuiden van Australië, en vond een 'mysterieus litteken' dat in het landschap was geboord. Wetenschappers waren geïntrigeerd door de vondst en wat er mogelijk was zonder de kracht van technologie.

Dr. Matej Lipar, Adjunct Research Fellow aan Curtins School of Earth and Planetary Sciences, zei in een column voor de Daily Mail dat het 'litteken is ontstaan door een tornado waarvan niemand wist dat hij had plaatsgevonden'. Dr. Lipar legde uit dat de gevolgen van de tornado een 'opmerkelijk voorbeeld van de wreedheid van de natuur onopgemerkt zijn gebleven'. Na vergelijking van satellietbeelden van de locatie over meerdere jaren, stelde de groep vast dat de tornado plaatsvond tussen 16 november en 18 november in 2022.

'Litteken' van 11 km lang

“Het is belangrijk voor wetenschappers om tornado's nauwkeurig te voorspellen, zodat we gemeenschappen kunnen waarschuwen. Daarom was het Nullarbor tornadolitteken nuttig om te bestuderen,” voegde Dr. Lipar eraan toe. “De Nullarbor Plain is een afgelegen, droog, boomloos stuk land in het zuiden van Australië. De man die het litteken ontdekte, had Google Earth satellietbeelden gebruikt om de Nullabor af te speuren naar grotten of andere karstkenmerken. Karst is een landschap onder kalksteen met kenmerkende landvormen.”

“De ontdekking van het litteken kwam onder de aandacht van mijn collega's en mijzelf via het samenwerkingsnetwerk van onderzoekers en ontdekkingsreizigers die de Nullarbor karst bestuderen. “Het litteken strekt zich uit van West-Australië over de grens naar Zuid-Australië. Het ligt 20 kilometer ten noorden van de Trans-Australian Railway en 90 kilometer ten oostnoordoosten van Forrest, een voormalige spoorwegnederzetting.” Dr. Lipar reisde in mei met een groep collega's naar de vindplaats en ontdekte dat het litteken 11 kilometer lang en tussen 160 en 250 meter breed was.

(lees verder onder de afbeelding)

(Afbeelding: Google Earth)

F2 of F3 categorie

“Het vertoont opvallende patronen die 'cycloïdale markeringen' worden genoemd, gevormd door de zuigwervelingen van de tornado. Dit suggereert dat de tornado geen gewone storm was, maar van de sterke F2 of F3 categorie, draaiend met destructieve winden van meer dan 200 kilometer per uur,” zei Dr. Lipar. De tornado duurde naar schatting tussen de zeven en 13 minuten en kenmerken van het litteken suggereren dat de wervelende wind in de tornado met de klok mee bewoog.

“Slechts drie tornado's zijn eerder gedocumenteerd op de Nullarbor Plain. Dit is waarschijnlijk omdat het gebied afgelegen is met weinig ooggetuigen en omdat de gebeurtenissen geen schade toebrachten aan eigendommen en infrastructuur,” concludeerde de wetenschapper. “Interessant is dat die drie tornado's plaatsvonden in november, net als deze.”

(Afbeelding: Google Earth)

(Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen