Je hebt laat gewerkt en je slentert door de donkere straten om naar huis te gaan, wanneer je maag begint te rommelen. Er is maar één oplossing: snel een kebab halen. Of misschien ben je net uit de discotheek gerold na een avondje drinken en feesten, en er is maar één ding waar je aan kunt denken: een dikke, vette, smerige kebab, natuurlijk.
Hoe wordt kebab gemaakt?
Wat je reden ook is om een sappige döner bij de kebabzaak te bestellen, je denkt waarschijnlijk niet na over wat er precies in zit als je er een hap van neemt. Maar toen deze man een fabriek bezocht om te zien hoe deze afhaalmaaltijden worden gemaakt, ontdekte hij een schokkende waarheid. Voor een onderzoek van Channel 4’s ‘Food Unwrapped’ ging Jimmy Doherty uitzoeken hoe döner kebabs worden gemaakt en wat er allemaal in zit.
In de fabriek leert hij dat een döner kebab eigenlijk alleen van lamsvlees moet worden gemaakt, zonder andere vleessoorten. Hier wordt het gemengd met gestructureerd sojaproteïne, uienpoeder en zout om het voller te maken en gemakkelijk te snijden. De fabrieksmedewerker legt uit dat de döner kebabs die zij maken 85 procent lamsvlees bevatten, vijf procent vulmiddel, vijf procent beschuit en vijf procent kruiden en zout.
"In sommige zit zelfs varkensvlees"
Dit geldt echter niet altijd voor elke kebabzaak in de hoofdstraat. De medewerker voegt toe: “Er zijn bedrijven die kebabs labelen en ze bevatten rundvlees en kip – en er zijn zelfs gevallen geweest waarin varkensvlees is aangetroffen, wat voor de moslimgemeenschap absoluut onaanvaardbaar is.” Om dit te testen worden negen verschillende doner kebabs gekocht bij diverse zaken, die allemaal beweren van lamsvlees te zijn, en opgestuurd naar een DNA-testlaboratorium om precies te achterhalen wat erin zit.
"60 procent zou falen"
En hier wordt het een beetje ranzig, want forensisch wetenschapper Paul Hancock legt uit dat het team zoekt naar: “Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, ezel, geit en paard.” De resultaten zijn behoorlijk verontrustend, want hij zegt dat slechts één van de negen monsters ‘alleen lamsvlees’ bevat. Hancock legt verder uit: “De meeste bevatten kip, en we hebben er een paar gevonden die rundvlees bevatten.” Gelukkig vond het team geen geit, ezel of paard in de producten.
Maar Hancock voegt eraan toe dat hij, als hij meer monsters zou hebben getest, verwacht dat 60 procent zou falen, wat ‘waarschijnlijk typisch zou zijn’. Dus de volgende keer dat je die döner kebab eet op weg naar huis, wees je ervan bewust dat het misschien niet de ‘echte deal’ is en dat er andere willekeurige vleessoorten in verwerkt kunnen zijn.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties