Loonschroom is iets dat écht nog heerst in België, zelfs thuis: weet jij hoeveel jouw partner verdient?

Hoewel loon een belangrijk deel van ons leven is, blijft het onderwerp opvallend onbespreekbaar. Niet alleen op de werkvloer, maar ook binnen vriendschappen en zelfs romantische relaties heerst een hardnekkige loonschroom. Uit onderzoek van Partena Professional blijkt dat 12 procent van de Belgen in een relatie niet weet wat hun partner verdient. In Franstalig België is dat zelfs één op vijf. Zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Professor arbeidseconomie Stijn Baert vindt het opvallend dat er geen generatieverschillen zijn als het om koppels gaat, maar wél tussen de landsdelen. “Franstaligen blijken minder open over geld dan Nederlandstaligen,” stelt hij. Opvallend genoeg is er wél een generatiekloof als het over vriendschappen gaat. Twee op de drie werkende Belgen weet niet wat hun beste vriend(in) verdient, maar onder 35-minners ligt dat percentage lager: 59 procent.

Collega’s? Ook daar blijft het gissen

Ook op de werkvloer blijft loon een taboe. Zes op de tien Belgische werknemers (62%) weten niet wat hun directe collega verdient. Nog opvallender: als het om het loon van de baas gaat, tast zelfs 86 procent in het duister. Mannen blijken hier iets beter op de hoogte dan vrouwen: 16 procent van de mannen kent het loon van hun leidinggevende, tegenover 12 procent van de vrouwen.

De reden? Niet zozeer de gevoeligheid van het onderwerp zelf, maar vooral de ongemakkelijkheid van het gesprek. Dat bevestigt Yves Stox van Partena Professional: “Slechts 14 procent van de Belgen praat graag over loon, terwijl de helft het net helemaal niet graag doet. Toch zegt bijna 70 procent dat ze het geen probleem zouden vinden als collega’s wisten wat ze verdienen.”

Wetgeving duwt richting transparantie

Die terughoudendheid kan binnenkort wel eens veranderen. Vanaf volgend jaar worden bedrijven door Europese regelgeving verplicht om transparanter te zijn over hun loonbeleid. Loontransparantie wordt dus geen keuze meer, maar een verplichting. Dat zou het taboe in veel organisaties kunnen doorbreken.

Jongeren zijn opener over geldzaken

Generatie Z en jonge Millennials lopen duidelijk voorop in die mentaliteitsverandering. Volgens professor Baert zijn jongeren onder de 35 jaar veel minder geremd door taboes. “77 procent van hen vindt het oké als collega’s hun loon kennen. En 69 procent geeft toe nieuwsgierig te zijn naar het loon van anderen.”

Ook taal speelt een rol: Nederlandstalige Belgen zijn over het algemeen opener over loon dan Franstalige Belgen. Het lijkt er dus op dat met nieuwe generaties ook een nieuwe, meer transparante looncultuur stilaan op komst is.

(Bron: Het Laatste Nieuws – Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen