Gisteren was het misschien 1 april, maar het was ook 20 jaar geleden dat Google aankondigde zijn eigen e-maildienst, Gmail, te lanceren. Ja, wij voelen ons ook oud. Ondanks de toenmalige scepsis van de techgemeenschap is Gmail twintig jaar later nog steeds een bloeiende dienst en het is verbazingwekkend om te zien hoe de technologie zich sindsdien heeft ontwikkeld.
Maar terwijl de technologie zeker een lange weg heeft afgelegd, met Google in de voorhoede, blijkt dat sommige mensen nog steeds in de donkere eeuwen leven als het gaat om hun persoonlijke cyberbeveiliging. Met meer mensen online dan ooit tevoren is de kans voor fraudeurs en hackers nog nooit zo groot geweest, wat betekent dat we allemaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze eigen online veiligheid.
Doelwit van fraudeurs of cyberaanvallen
Nu behoren Gmail-gebruikers tot de meest recente groep mensen die zijn gewaarschuwd om hun accounts veilig te houden of mogelijk zeer kostbare gevolgen te riskeren. Het is inderdaad een groep die momenteel geviseerd wordt, klinkt het bij experts. "Iedereen met een social media- of e-mailaccount kan een doelwit zijn voor fraudeurs of cyberaanvallen," waarschuwde Pauline Smith, hoofd van Action Fraud. "Bescherm je informatie door ervoor te zorgen dat je wachtwoorden voor e-mail en sociale media veilig zijn en verschillen van al je andere wachtwoorden."
Wat is een goed paswoord?
De waarschuwing komt nadat een rapport van Red9 onthulde dat miljoenen mensen nog steeds zwakke basiswachtwoorden gebruiken, zoals 'wachtwoord', 'qwerty' of '123456'. Dit is niet alleen slecht in de zin dat je niet wilt dat mensen je e-mails doorzoeken, maar je e-mail is ook een toegangspoort tot je social media-accounts en vele andere online accounts, en het is ook een gastheer voor veel persoonlijke informatie die hackers in hun voordeel kunnen gebruiken. Action Fraud stelt op zijn beveiligingspagina: "Je wachtwoorden voor e-mail en sociale media moeten sterk zijn en verschillen van al je andere wachtwoorden.
2-staps verificatie
"Het combineren van drie willekeurige woorden die elk iets voor je betekenen is een geweldige manier om een wachtwoord te maken dat makkelijk te onthouden is, maar moeilijk te kraken." Naast het altijd hebben van een uniek wachtwoord, wordt gebruikers altijd aangeraden om waar mogelijk 2-Step Verification (2SV) te gebruiken om een extra beschermingslaag toe te voegen aan je account.
(Bron: Unilad – Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties