Drastische wijziging op til voor vele Vlamingen die naar de autokeuring moeten: "Einde maken aan keuringshoppen"

De Waalse minister van Mobiliteit François Desquesnes (Les Engagés) heeft zijn administratie de opdracht gegeven om met concrete maatregelen te komen tegen de groeiende toestroom van Vlaamse en Brusselse automobilisten naar Waalse keuringscentra. De reden? De technische controle in Wallonië blijkt iets soepeler te verlopen, waardoor bestuurders er vaker voor kiezen hun voertuig daar te laten keuren.

Hoewel de autokeuring in België geregionaliseerd is, mogen burgers zelf kiezen in welk gewest ze hun voertuig aanbieden. Die vrije keuze zorgt nu voor spanningen, vooral aan de grensregio’s, waar sommige Waalse keuringsstations tot meer dan een kwart van hun klanten uit Vlaanderen of Brussel zien komen.

Verschillen in uitstoottesten voor dieselwagens

Aan de basis van het probleem ligt een verschil in de toepassing van een gezamenlijke beslissing uit 2022. Vlaanderen, Brussel en Wallonië kwamen toen overeen om een nieuwe methode in te voeren voor het controleren van de uitstoot van fijnstof bij recente dieselwagens. Maar de manier waarop die regels worden toegepast, verschilt per regio.

In Wallonië geldt de uitstoottest pas vanaf voertuigen met de Euro 5b-norm – dat zijn wagens die vanaf 1 januari 2013 zijn ingeschreven. In Vlaanderen en Brussel geldt de test ook voor oudere voertuigen met de Euro 5a-norm, die al voor 2013 op de weg kwamen. Die bredere toepassing leidt tot strengere controles én vaker afgekeurde wagens in het noorden van het land.

Politiek overleg op komst

De minister erkent dat deze verschillen geleid hebben tot een “massale weigering” van dieselwagens in Vlaamse en Brusselse keuringscentra, waardoor veel automobilisten uitwijken naar Wallonië. Om die stroom in te perken, wil hij nu werk maken van een eenduidige aanpak. Desquesnes heeft zijn administratie gevraagd om met voorstellen te komen en zal het dossier bespreken tijdens de volgende interministeriële conferentie Mobiliteit. Het doel: meer coherentie en minder ‘keuringshoppen’ tussen de gewesten.

(Bron: Het Laatste Nieuws – Intropic: YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen