De regering-De Wever plant een aanzienlijke uitbreiding van het flexi-jobstelsel naar alle sectoren en verhoogt het inkomensplafond voor flexi-jobs. Deze maatregelen zijn bedoeld om de arbeidsmarkt flexibeler te maken en werknemers meer bijverdienmogelijkheden te bieden.
Flexi-jobs stellen werknemers in staat om naast hun hoofdberoep op een flexibele en fiscaal voordelige manier bij te verdienen. Oorspronkelijk waren deze jobs beperkt tot specifieke sectoren, maar de geplande uitbreiding zal ze beschikbaar maken in alle sectoren.
Door het inkomensplafond voor flexi-jobs te verhogen, wordt het voor werknemers aantrekkelijker om deeltijds te werken en daarnaast een flexi-job uit te oefenen. Deze extra inkomsten worden immers minder zwaar belast, wat financieel voordelig is voor de werknemer. (lees verder onder de afbeelding)
Vakbonden uiten echter kritiek op deze maatregelen. Maarten Gerard van het ACV stelt dat het fiscaal voordeliger wordt om vier vijfde te werken in combinatie met een flexi-job dan voltijds te werken. Dit kan volgens hem de voltijdse tewerkstelling ondermijnen, aangezien deeltijds werken vaak resulteert in een lagere belastingschaal, terwijl flexi-inkomsten amper belast worden.
De uitbreiding van flexi-jobs kan leiden tot een verschuiving op de arbeidsmarkt, waarbij werknemers mogelijk kiezen voor deeltijdse arbeid gecombineerd met flexi-jobs vanwege de fiscale voordelen. Dit roept vragen op over de duurzaamheid van voltijdse tewerkstelling en de mogelijke gevolgen voor sociale zekerheidssystemen.
(Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website