Dit is hoe WhatsApp echt zijn geld verdient: 'Jij bent het product' News
Dit is hoe WhatsApp echt zijn geld verdient: 'Jij bent het product'
News

Dit is hoe WhatsApp echt zijn geld verdient: 'Jij bent het product'

WhatsApp is met meer dan 2 miljard gebruikers, wereldwijd één van de populairste berichtenapps. De app is volledig gratis te downloaden en te gebruiken, maar veel mensen vragen zich af: hoe verdienen ze bij WhatsApp dan hun geld? Een app zoals dat draaiende houden kost immers gigantisch veel geld.

WhatsApp: Een gratis app, maar niet zonder kosten

Als je WhatsApp gebruikt, ben je waarschijnlijk gewend aan de eenvoudige interface, snelle berichten en gratis bellen. Maar eigenlijk lijkt het toch te mooi om waar te zijn: hoe kan een app met zo'n groot aantal gebruikers blijven draaien zonder kosten?

Veel apps lossen dat op met advertenties, maar dat heeft WhatsApp uiteindelijk ook niet. Terwijl dat typisch de belangrijkste inkomstenbron is voor veel apps. Moest de app met zijn gebruikers immers met advertenties beginnen zouden de miljarden letterlijk kunnen binnenstromen.

Whatsapp

WhatsApp’s eigenaarschap: Facebook (nu Meta)

WhatsApp werd in 2014 gekocht door Facebook (nu Meta), een van de grootste techbedrijven ter wereld. Meta heeft een gediversifieerd businessmodel, waarin het aanbieden van gratis diensten zoals WhatsApp en Facebook een cruciale rol speelt in het vergaren van waardevolle data over gebruikers. Door deze data te gebruiken, kan Meta gerichte advertenties aanbieden op andere platformen zoals Facebook en Instagram.

Dus, ook al lijkt WhatsApp eigenlijk geen advertenties te tonen, Meta kan jouw gegevens gebruiken voor adverteren op andere platforms. Dit betekent simpelweg dat jij als gebruiker het product bent: jouw data wordt gebruikt om advertenties te targeten en de winst van Meta te verhogen.

Hoe werkt het precies? Data en privacy

Wat je misschien niet weet, is dat WhatsApp toegang heeft tot veel van je gegevens, zoals je telefoonnummer, contactpersonen, berichten (indirect via metadata) en zelfs je locatie. WhatsApp gebruikt dan wel end-to-end encryptie voor het beveiligen van je berichten maar het verzamelt nog steeds metadata (bijvoorbeeld wanneer je bericht hebt verstuurd en met wie je communiceert).

Deze gegevens zijn dan weer gigantische waardevol voor het bedrijf, omdat ze helpen bij het verfijnen van advertenties en marketingcampagnes op hun andere platformen zoals Instagram en Facebook.

Andere verdienmodellen binnen WhatsApp

Hoewel advertenties momenteel geen onderdeel zijn van WhatsApp, zijn er nog andere manieren waarop de app geld kan verdienen:

  1. WhatsApp Business: Bedrijven kunnen WhatsApp gebruiken om rechtstreeks met klanten te communiceren. Dit biedt een platform voor klantenservice, klantenwervingscampagnes en productaankondigingen. WhatsApp verdient geld door bedrijven een premium versie van de app aan te bieden, waarmee ze gebruik kunnen maken van geavanceerdere functies zoals chatbots en automatisering.
  2. Betaalde functionaliteiten: WhatsApp kan op termijn nieuwe premiumfunctionaliteiten introduceren die bedrijven betalen om toegang te krijgen, zoals API-integraties of uitgebreide statistieken.
  3. Betalingssystemen: WhatsApp is begonnen met het implementeren van betalingssystemen, bijvoorbeeld in India, waarbij gebruikers via de app geld kunnen overmaken. Dit opent de deur voor commissies en transactiekosten als extra inkomstenbron voor WhatsApp.

WhatsApp en de toekomst: Hoe zal het platform zich ontwikkelen?

De manier waarop WhatsApp zijn inkomsten genereert, zal waarschijnlijk in de toekomst veranderen. Terwijl het platform momenteel vooral afhankelijk is van gebruikersdata, zou het kunnen evolueren naar een model waarbij betalingen, abonnementsdiensten of zelfs advertenties een grotere rol spelen.

In de komende jaren zou Meta ook meer nadruk kunnen leggen op e-commerce en betalingssystemen binnen WhatsApp, vooral in markten waar mobiel betalen een belangrijke rol speelt.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties