Deze megatunnel moet je binnen een uur van Londen naar New York brengen, maar de uitdagingen zijn enorm News
Deze megatunnel moet je binnen een uur van Londen naar New York brengen, maar de uitdagingen zijn enorm
News

Deze megatunnel moet je binnen een uur van Londen naar New York brengen, maar de uitdagingen zijn enorm

Op het internet circuleren plannen voor een revolutionaire trans-Atlantische tunnel die het Verenigd Koninkrijk zou verbinden met de Verenigde Staten. Als deze futuristische droom ooit realiteit wordt, zou het de manier waarop we intercontinentaal reizen volledig herdefiniëren. Met een verwachte bouwkost van maar liefst 20 biljoen dollar en een reistijd van minder dan een uur tussen Londen en New York, spreekt dit megaproject tot de verbeelding van velen.

Binnen 54 minuten van Londen naar New York

Vandaag duurt een rechtstreekse vlucht tussen Londen en New York gemiddeld acht uur. Met de voorgestelde hypermoderne tunnel zou die tijd worden teruggebracht tot slechts 54 minuten. Daarmee zou het project niet alleen de luchtvaartindustrie uitdagen, maar ook nieuwe standaarden zetten voor comfort en snelheid in de reiswereld.

Hoe zou deze megatunnel werken?

De concepten voor deze tunnel zijn indrukwekkend. Vergelijk het met de Kanaaltunnel tussen het VK en Frankrijk, maar dan 145 keer langer en vele malen geavanceerder. De afstand tussen beide continenten bedraagt zo’n 5.400 kilometer, en de tunnel zou gebruikmaken van vacuümtechnologie – gelijkaardig aan Elon Musks hyperloop – om snelheden tot 4.800 km/u te bereiken. Dat is bijna zeven keer de snelheid van het geluid. De infrastructuur zou ofwel onder de oceaanbodem lopen, of bestaan uit een drijvende constructie boven de zeespiegel. In beide gevallen vereist het baanbrekende technieken die vandaag nog grotendeels in de conceptfase zitten. (lees verder onder de afbeelding)

Deze megatunnel moet je binnen een uur van Londen naar New York brengen, maar de uitdagingen zijn enorm

Is deze snelheid haalbaar voor het menselijk lichaam?

Niet iedereen is overtuigd van de haalbaarheid. Op sociale media, zoals het populaire Reddit-forum r/uknews, stellen gebruikers zich vragen bij de impact van dergelijke snelheden op het menselijk lichaam. Reizigers zouden tijdens de rit worden blootgesteld aan 1,5 G – een hogere belasting dan wat men ervaart tijdens commerciële vluchten (gemiddeld 1,3 G bij manoeuvres). Is zo’n extreme rit wel comfortabel of zelfs veilig voor de gemiddelde passagier?

Kosten vormen de grootste drempel

Hoewel de technologie indrukwekkend is, vormt het prijskaartje van 20 biljoen dollar voorlopig de grootste barrière. Naast de astronomische bouwkosten zouden ook de jaarlijkse onderhoudskosten torenhoog zijn. Experts vermoeden dat de ticketprijzen extreem hoog moeten liggen om het project rendabel te maken, wat de toegankelijkheid voor het grote publiek beperkt.

Toekomstmuziek of haalbare innovatie?

Voorlopig blijft de trans-Atlantische tunnel een droom die tot de verbeelding spreekt. De combinatie van technische uitdagingen, fysieke grenzen en torenhoge investeringen maakt het onwaarschijnlijk dat het project snel van de grond komt. Toch is het een fascinerende blik op de toekomst van reizen. Misschien komt er een dag waarop we écht binnen het uur van Londen naar New York zoeven – zonder jetlag, zonder wachtrijen, en zonder turbulentie.

(Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties