De aarde kan sneller dan ooit gedacht een achtste continent en een nieuwe oceaan krijgen News
De aarde kan sneller dan ooit gedacht een achtste continent en een nieuwe oceaan krijgen
News

De aarde kan sneller dan ooit gedacht een achtste continent en een nieuwe oceaan krijgen

Wetenschappers voorspellen dat het achtste continent van de aarde zich veel sneller zou kunnen ontwikkelen dan aanvankelijk gedacht. We zullen al lang dood zijn als het achtste continent ontstaat rond de oostkust van Afrika - maar het lijkt erop dat de kloof sneller groter wordt dan wetenschappers hadden verwacht.

Maar we moeten niet alleen denken aan een mogelijk nieuw continent, want deskundigen, zoals professor Ken Macdonald van de Universiteit van Californië, hebben ook uitgelegd dat de scheiding waarschijnlijk ook een nieuwe oceaan zou maken. In 2005 werd een 56 km lange kloof ontdekt in de woestijn van Ethiopië, die elk jaar 6-7 mm breder wordt. Dit is veroorzaakt door bewegingen van tektonische platen die van elkaar weg trekken, waardoor de Somalische en de Nubische platen zijn ontstaan.

Waar zal het achtste continent ontstaan?

De beweging van deze platen is in principe de oorzaak van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, en als ze uit elkaar blijven trekken, ontstaat er - in theorie - een achtste continent. Op foto's kun je nu al zien dat de kloof door Ethiopië, Somalië, Kenia en Tanzania loopt. Hoewel experts eerder hebben voorspeld dat het tientallen miljoenen jaren zou duren voordat het proces volledig is voltooid, denkt MacDonald dat het in het gunstigste geval binnen één tot vijf miljoen jaar zal gebeuren. (lees verder onder de afbeelding)

De aarde kan sneller dan ooit gedacht een achtste continent en een nieuwe oceaan krijgen

 Nieuwe oceaan

Wat de mogelijke nieuwe oceaan betreft, voegde Macdonald eraan toe dat water uit de Indische Oceaan 'zou binnenstromen en wat nu de Oost-Afrikaanse Riftvallei is, zou overstromen', waardoor een oceaan zou ontstaan die net zo diep zou kunnen zijn als de Atlantische Oceaan. “Op de schaal van het menselijk leven zul je niet veel veranderingen zien. Je zult aardbevingen voelen, je zult vulkanen zien uitbarsten, maar je zult de oceaan niet zien binnendringen tijdens ons leven,” vertelde hij aan de Daily Mail. “Er is sprake van verschuivingen en breuken die aardbevingsactiviteit veroorzaken, samen met zichtbare tekenen van actieve vulkanen.”

Hoe snel 'groeit' het achtste continent?

“De belangrijkste doorbraken in de afgelopen jaren waren het uitzoeken waar de vertakkingen van dit kloofsysteem precies heen gaan. Het noordelijke deel werd redelijk goed begrepen, door Djibouti en naar Kenia, maar vanaf daar naar het zuiden had men eigenlijk geen idee.” Hij vertelde ook aan Live Science dat het tempo van de breuk 'heel langzaam is, ongeveer zo snel als iemands teennagels groeien'. Ex-NASA adviseur Alexandra Doten legde op haar Instagram (via The Daily Mail) uit dat Oost-Afrika na de splitsing een eigen continent zou kunnen worden: “De lijn langs de grens is de Afrikaanse Grote Meren. Dit zijn enkele van de grootste meren op aarde.” (lees verder onder de afbeelding)

De aarde kan sneller dan ooit gedacht een achtste continent en een nieuwe oceaan krijgen

Waar ontstaan de nieuwe oceanen? 

“Dit is 25 procent van al het onbevroren zoetwater op aarde en ze bevatten al ongeveer 10 procent van alle vissoorten op aarde. De meren zijn ontstaan omdat Oost-Afrika zich aan het afscheiden is van de rest van het continent. De Somalische plaat blijft zich nog verder naar het oosten verplaatsen en creëert hier een gigantische kloof. Het gaat maar door. De snelheid van de extensie is het snelst in het noorden, dus daar zullen we als eerste nieuwe oceanen zien ontstaan. De meeste eerdere studies suggereerden dat de extensie gelokaliseerd is in smalle zones rond microplaten die onafhankelijk van omliggende grotere tektonische platen bewegen.” Besloot professor Sarah Stamps.

(Bron: LADBible - Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties