Het Vias Institute waarschuwt motorrijders voor de gevaren die verbonden zijn aan het gebruik van infotainmentsystemen tijdens het rijden. Uit een recente studie blijkt dat 55% van de bestuurders van gemotoriseerde tweewielers minstens één dergelijk systeem gebruikt. Zo heeft één op de vier een smartphone op het stuur gemonteerd, terwijl 8% gebruikmaakt van een head-up display in de helm, waarbij informatie direct op een klein scherm voor één oog wordt geprojecteerd.
Technologie met voordelen én risico’s
Infotainmentsystemen kunnen zeker voordelen bieden: ze houden motorrijders op de hoogte van de geldende snelheidslimiet of helpen hen veiliger rijstroken te wisselen. Toch zijn er ook beduidende nadelen. Zo kunnen sommige systemen bochten foutief voorstellen, waardoor ze minder scherp lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Daarnaast laten bepaalde toepassingen toe om sociale media te checken of berichten te lezen tijdens het rijden—activiteiten die de aandacht ernstig afleiden en het risico op een ongeval sterk verhogen.
Geen direct verband met ongevallen, maar risico’s zijn reëel
Hoewel er tot op vandaag geen bewezen direct verband is tussen het gebruik van infotainmentsystemen en specifieke verkeersongevallen, wijzen experts op het verhoogde risico. Motorrijden vraagt om een hoge mate van concentratie, en zelfs korte momenten van afleiding kunnen leiden tot gevaarlijke situaties of verlies van controle over het voertuig.
Vias pleit voor verantwoordelijk gebruik
Vias Institute roept motorrijders op om infotainmentsystemen met de nodige omzichtigheid te gebruiken. De absolute prioriteit moet altijd bij de rijtaak en het verkeer liggen. Technologie kan een nuttige aanvulling zijn, maar mag nooit de focus wegnemen van wat écht belangrijk is: veilig onderweg zijn.
(Intropic: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties