Waarom Apple 10 miljard dollar uitgaf aan het bouwen van een elektrische auto die er nooit is gekomen

Technologiegigant Apple heeft in 2024 zijn tien jaar durende autoproject, bekend als Project Titan, geannuleerd na een investering van meer dan 10 miljard dollar zonder tastbaar resultaat.

Concurrentie voor Tesla

Aanvankelijk was het doel om de concurrentie aan te gaan met elektrische voertuigpionier Tesla, wat leidde tot aanzienlijke tijd en middelen die in het project werden gestoken. Naast het ontwikkelen van een eigen elektrische auto, probeerde Apple ook zelfrijdende technologie te integreren om te concurreren met bedrijven zoals Waymo.

De kosten van het project liepen op door de voortdurende veranderingen in de doelstellingen en strategieën. Apple huurde ingenieurs van gerenommeerde bedrijven zoals Porsche en NASA in, wat de vastberadenheid van het bedrijf om het project te voltooien onderstreepte. Er waren zelfs gesprekken met Elon Musk over een mogelijke overname van Tesla, maar deze besprekingen leidden uiteindelijk nergens toe. (lees verder onder de afbeelding)

Meer dan 2.000 werknemers

Op het hoogtepunt werkten meer dan 2.000 mensen aan Project Titan. Vlak voor de annulering besloot Apple opnieuw om een voertuig te ontwikkelen dat kon concurreren met Tesla, wat de kosten verder opdreef. Innovaties zoals een nieuw type zonnedak om warmte te verminderen en een voorruit die turn-by-turn navigatie-instructies kon weergeven, zullen nu waarschijnlijk nooit op de markt komen.

Uiteindelijk werd het project het slachtoffer van de onduidelijkheid over de exacte doelstellingen en de onwil om compromissen te sluiten om het voertuig op de markt te brengen. Deze factoren leidden tot de beslissing om het project volledig stop te zetten, ondanks de enorme investeringen en inspanningen die gedurende een decennium zijn geleverd.

(Afbeeldingen: screen grabs YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen