Voetbalwereld reageert geschokt op gedrag van 'marginale' Club Brugge-fans: "De schande van Europa!"

Een smet op de belangrijke overwinning van Club Brugge tegen Sturm Graz in de Champions League: vanuit het bezoekersvak werden twee vuurpijlen richting het veld gegooid. Daarnaast brachten enkele individuen nazistische groeten.

Zware boete voor Club Brugge?

Blauw-zwart riskeert hierdoor een boete van de UEFA. In de slotminuut, toen Club de 0-1-zege veiligstelde, vierden de Brugse fans met pyrotechniek. Kort daarna, net voordat de spelers de 700 meegereisde supporters wilden groeten, werden er om onverklaarbare redenen twee vuurpijlen vanuit het Brugse vak het veld op geschoten in het Wörthersee Stadion.

Dit incident zal zeker niet ongemerkt blijven bij de UEFA-waarnemer, en Club Brugge kan rekenen op een boete. Van het bedrag van 2,1 miljoen euro dat blauw-zwart in Klagenfurt verdient dankzij de overwinning, zal waarschijnlijk nog een deel moeten worden ingehouden.

(lees verder onder de afbeelding)

Op sociale media circuleerden na de wedstrijd tussen Standard en Club Brugge enkele beelden van een groep fans van Club Brugge die massaal de zogenaamde Kühnen-groet maakte als reactie op een actie tegen racisme. (© X @alreisor)

Nazistische groet

De vuurpijlen waren echter niet het enige negatieve aspect van de zege. In het bezoekersvak waren er ook enkelen die een nazistische groet brachten, specifiek de ‘Kühnen-groet’. Dit is dezelfde groet die leden van de inmiddels opgedoekte supportersgroep North Fanatics eerder al gebruikten tijdens de competitiewedstrijd tegen Standard in augustus, wat toen veel ophef veroorzaakte. Of het deze keer ook om aanhangers van de North Fanatics ging, is niet duidelijk.

Reacties op sociale media

De voetbalwereld reageerde geschokt op het gedrag van bepaalde Club-fans. Iemand schreef op X: "Ze zijn de schande van Europa!" Een ander reageerde: "Marginale supporters!" Ten slotte zei iemand: "De straf kan niet zwaar genoeg zijn!"

(Bron: hln.be - Intropic: Screen grabs X)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen