Mogelijke bom in het voetbal! FIFA krijgt ongelijk in spraakmakende rechtszaak

Het Hof van Justitie heeft voormalig voetballer Lassana Diarra in het gelijk gesteld in zijn rechtszaak tegen de wereldvoetbalbond FIFA. Het Hof oordeelde dat de huidige transferregels van de FIFA in strijd zijn met het Europees recht. En dat kan grote gevolgen hebben...

Lassana Diarra

Lassana Diarra is wellicht een bekende naam voor voetbalfans. De Franse ex-verdedigende middenvelder speelde voor topclubs zoals Chelsea, Arsenal, Real Madrid en Paris Saint-Germain, waar hij in 2019 zijn carrière beëindigde. Diarra is opnieuw in de schijnwerpers komen te staan vanwege een rechtszaak die zijn oorsprong vindt in 2014. In de zomer van dat jaar beëindigde hij eenzijdig zijn contract bij Lokomotiv Moskou.

De FIFA oordeelde toen dat Diarra een verbrekingsvergoeding van 10 miljoen euro moest betalen. Charleroi toonde interesse in de speler, maar zag uiteindelijk af van een transfer uit vrees dat zij voor de boete zouden opdraaien. Diarra stapte daarop naar de rechter met de vraag waarom voetballers enorme boetes moeten betalen bij een transfer, terwijl gewone werknemers zonder dergelijke financiële sancties van werkgever kunnen wisselen.

(lees verder onder de afbeelding)

Lassana Diarra (credit: YouTube)

"Transferregels in strijd met Europees recht"

Het Europees Hof van Justitie deed vrijdag (04/10) uitspraak en gaf Diarra gelijk. Volgens het Hof zijn “de transferregels van de FIFA in strijd met het Europees recht.” De regels belemmeren de vrije beweging van professionele voetballers die naar een andere club willen overstappen. Hoewel enige beperkingen om de stabiliteit van clubs te waarborgen gerechtvaardigd kunnen zijn, vindt het Hof de huidige regels niet noodzakelijk voor dat doel.

Daarnaast oordeelde het Hof dat de regels erop gericht lijken te zijn de grensoverschrijdende competitie tussen clubs te beperken of zelfs te voorkomen. De uiteindelijke gevolgen van de uitspraak zullen pas over de komende weken, maanden of zelfs jaren duidelijk worden.

(Bron: hln.be - Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen