Dit is het waanzinnige loon (en prijzengeld) van kersverse wereldkampioen Tadej Pogačar

Afgelopen zondag kroonde de Sloveense wielrenner Tadej Pogačar zich tot wereldkampioen wielrennen. Eerder dit jaar boekte hij al successen in zowel de Tour de France als de Giro d'Italia, waardoor hij nu deel uitmaakt van een select gezelschap van renners die de "Triple Crown" hebben gewonnen. Voor hem lukte dit alleen Eddy Merckx, de Ier Stephen Roche en de Nederlandse Annemieke van Vleuten. Maar hoeveel verdient deze wielerlegende eigenlijk?

Hoeveel verdient Tadej Pogačar?

Tadej Pogačar, geboren op 21 september 1998 in Komenda, Slovenië, wordt beschouwd als een van de grootste talenten van zijn generatie. Zijn carrière begon in 2016, toen hij als junior de prestigieuze Giro della Lunigiana won. Dit bracht hem op de radar van grote teams, en niet veel later tekende hij een contract bij UAE Team Emirates, een van de topteams in de wielersport. Zijn doorbraak kwam in 2020, toen hij op 21-jarige leeftijd de Tour de France won.

In een spectaculaire tijdrit op de voorlaatste dag onttroonde hij zijn landgenoot Primož Roglič en veroverde de gele trui. Pogačar werd daarmee de jongste Tourwinnaar sinds 1904. Naast het winnen van het algemeen klassement, pakte hij ook het berg- en jongerenklassement, een zeldzame prestatie. In 2021 en 2024 herhaalde hij dit kunststukje door opnieuw de Tour te winnen.

Het loon en prijzengeld van Tadej Pogačar

Afgelopen weekend onderstreepte hij zijn dominantie opnieuw door de wegwedstrijd van het WK wielrennen in Zürich te winnen. Met deze overwinning is Pogačar de vierde wielrenner ooit die in één jaar zowel de Tour de France, de Giro d’Italia als het WK op zijn naam schrijft. Niet alleen zijn klasse, maar ook zijn loon weerspiegelt zijn status. Pogačar staat onder contract bij UAE Team Emirates tot 2027 en verdient daar ongeveer €6 miljoen per jaar.

Daarnaast komt er nog prijzengeld bij van de toernooien die hij wint. Het prijzengeld voor grote overwinningen zoals de Tour, Giro of WK varieert van €300.000 tot €600.000 per toernooi, met extra bonussen voor etappezeges en andere prestaties, zoals het jongerenklassement. Ook sponsoren zorgen voor een flinke aanvulling op zijn inkomen. Pogačar wordt gesteund door merken als Plume, Tus, Medex, MET, DMT, Look en I Feel Slovenia, wat hem jaarlijks nog eens een extra miljoen euro oplevert. Niet slecht!

(Bron: Gewoon voor Hem - Intropic: Screen grab YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen