Volgens VUB-onderzoekster Frieda Matthys, emeritus professor psychiatrie en medische psychologie aan het UZ Brussel, is het belangrijk dat mensen die hun alcoholgebruik willen beperken met ‘zebradrinken’ goed letten op de hoeveelheid geconsumeerde alcoholeenheden. Hoewel het afwisselen van een glas alcohol met een glas water kan helpen om minder te drinken, is het niet minder schadelijk voor de lever. Dat staat te lezen op hln.be.
De eindejaarsperiode ligt achter ons en met de start van het nieuwe jaar nemen veel mensen zich voor om hun levensstijl te verbeteren. In België, waar alcohol een stevige plaats in de cultuur heeft, kiezen velen ervoor om te minderen of te stoppen met drinken. Initiatieven zoals Dry January en Tournée Minerale spelen hierop in. Daarnaast wint de trend van ‘zebradrinken’ aan populariteit. Hierbij wordt na elk glas alcohol een glas water gedronken.
“Elke poging om alcoholgebruik te verminderen, is lovenswaardig,” zegt Matthys op hln.be. “Zebradrinken leidt meestal tot minder alcoholgebruik, wat duidelijke gezondheidsvoordelen oplevert als je je verbruik halveert.” Toch waarschuwt ze dat er misverstanden zijn over deze methode. “Zebradrinken maakt de lever niet minder belast en je wordt er ook niet minder dronken van,” legt ze uit. “De lever moet nog steeds dezelfde hoeveelheid alcohol verwerken. Het enige voordeel is dat je meer vocht binnenkrijgt.”
(lees verder onder de afbeelding)
Het draait volgens Matthys allemaal om de alcoholeenheden in een glas alcohol, ongeacht of het bier, wijn of sterke drank betreft. “Eén alcoholeenheid bevat tien gram ethanol, en de lever kan slechts één eenheid per anderhalf uur verwerken.” Met andere woorden, wie tien glazen alcohol achter elkaar drinkt, krijgt evenveel alcoholeenheden binnen als iemand die na elk glas een glas water drinkt.
(Bron: hln.be - Afbeeldingen: Unsplash)
Lees het artikel op de mobiele website