De 75 Hard Challenge is een intensief fitnessprogramma dat niet alleen draait om fysieke inspanning, maar ook om het lezen van boeken, het volgen van een dieet, en het stoppen met alcohol. In dit artikel ontdek je waarom deze 75-daagse TikTok-uitdaging zo veel aandacht krijgt.
Het is moeilijk om onze huidige tijd nauwkeurig te beschrijven. Enerzijds leven we in een tijdperk van gemakzucht en overdaad, waarin meer mensen dan ooit te zwaar zijn en we uren per dag gedachteloos scrollen op onze telefoons. Anderzijds streven velen van ons naar perfectie, volgen we onze dagelijkse stappen, en zoeken we obsessief naar betekenis en voldoening.
Deze twee uitersten komen samen in de 75 Hard Challenge, een streng programma dat vooral populair is onder de gebruikers van TikTok, vaak gezien als een platform voor zinloos tijdverdrijf (uitgezonderd onze pagina natuurlijk). De challenge is bedacht door fitnessgoeroe en influencer Andy Frisella en heeft in 2024 TikTok compleet veroverd, met inmiddels meer dan een miljard views van video's waarin mensen hun vooruitgang en ervaringen delen.
Om de 75 Hard Challenge te starten, moet je een dieet kiezen dat je de hele periode volhoudt. Dit kan variëren van 75 dagen veganistisch eten tot het volgen van een paleodieet. Flexitarisch kan ook, zolang je maar een duidelijk doel stelt (bijvoorbeeld twee dagen per week geen vlees) en dit 75 dagen volhoudt. Een harde eis is echter dat je geen alcohol drinkt. Faal je op enig moment, dan moet je weer van voren af aan beginnen.
Misschien wel het meest uitdagende aspect van de challenge: je moet elke dag twee workouts van minimaal 45 minuten doen, waarvan er één buiten plaatsvindt. Of je nu kiest voor fietsen, zwemmen, tennissen, yoga of iets anders, dat is aan jou. Andy Frisella zelf adviseert een combinatie van cardio en krachttraining.
Het drinken van 3,7 liter water per dag is ook geen kleinigheid. Hoewel het Voedingscentrum 2 liter aanbeveelt, kun je in principe tot 15 liter drinken voordat het gevaarlijk wordt.
Naast alle fysieke inspanning moet je ook dagelijks minstens 10 pagina’s lezen uit een boek dat gericht is op zelfontwikkeling. Deze regel is wellicht de meest haalbare van allemaal.
Een van de redenen waarom de 75 Hard Challenge zo populair is: je moet elke dag een foto van jezelf maken. Dit stimuleert niet alleen zelfbewustzijn, maar voedt ook de behoefte aan zelfexpressie zonder je ijdel te voelen.
Je kunt je afvragen hoe serieus de 75 Hard Challenge als fitnessprogramma is. De verschillende onderdelen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd (waarom twee keer 45 minuten sporten? Waarom precies 3,7 liter water?) en zijn waarschijnlijk niet de meest effectieve manier om je gezondheid te verbeteren. Wat wel werkt, is de toewijding die de challenge vereist. Het moeilijkste aan elk gezondheidsprogramma is immers volhouden, en juist hier blinkt de 75 Hard Challenge in uit.
Deelnemers worden aangemoedigd hun voortgang op sociale media te delen, wat hen motiveert om de uitdaging vol te houden. Dit levert een enorme hoeveelheid TikTok-content op, die inmiddels de grens van 1 miljard views heeft overschreden. IJdelheid en zelfverbetering gaan hand in hand, waardoor de 75 Hard Challenge onbedoeld een perfecte weerspiegeling is van de tijd waarin we leven.
(Bron: Manners - Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website