Het roguelike-genre is de laatste tijd weer helemaal hot. Steeds meer titels verschijnen van zowel kleine als grote studio's over de hele wereld. De makers van Curse of the Dead Gods komen nu ook met een eigen roguelike-titel genaamd Ravenswatch. Is deze game de moeite waard?
Heroes in een donkere wereld
Ravenswatch speelt zich af in een nachtmerriewereld waar personages uit mythologieën en sprookjes zijn terechtgekomen. Enkele personages zijn direct beschikbaar, andere moet je eerst ontgrendelen. Het personage Scarlet is letterlijk roodkapje waar de boze wolf, je transformatie is wanneer het avond wordt. Scarlet maakt gebruik van daggers en kan zich onzichtbaar maken om te ontsnappen of voor een verrassingsaanval. Het personage Beowulf is duidelijk geïnspireerd door Noordse mythologie. Beowulf is een warrior die beschikt over een runic great sword en een schild. Beowulf is langzamer dan Scarlet, maar hij heeft meer bereik en kan veel aanvallen stoppen met zijn schild. Zo heeft iedere hero een eigen speelstijl, maar ook sterke en zwakke punten.
Nadat je een hero hebt uitgekozen kom je in een random generated map waar veel easter eggs zijn te vinden naar wederom sprookjes en mythologieën. Aangezien dit een nachtmerriewereld is, is alles wel donkerder dan je herinnert uit sprookjesboeken. Het is alsof alles vervloekt is in deze wereld en de apocalypse is dichtbij. Personages beschikken over een achtergrondverhaal, maar helaas wordt dit enkel gepresenteerd door middel van dagboekjes waar de tekst wordt voorgelezen. We missen echt een verhaal wat tijdens het spelen wordt verteld, iets wat Hades bijvoorbeeld bijzonder goed doet. Helaas moet je het bij Ravenswatch doen met alleen een achtergrondverhaal. Daardoor voel je weinig voor de verschillende personages. De heroes, monsters en omgevingen zijn wel mooi vormgegeven, alsof een comic tot leven is gekomen.
Diablo lite
Waar veel roguelike-games lineair zijn bevat Ravenswatch een open, het beste te vergelijken met een Diablo of een Vampire Survivors. Deze wordt iedere keer willekeurig gegenereerd, dus iedere run is iets anders. Iedere run bevat drie grote gebieden waar je 20 minuten de tijd hebt om op verkenningstocht te gaan voordat je het opneemt tegen de baas. Je moet zelf uitvogelen wat de beste manier is in de 20 minuten om zo sterk mogelijk te worden. Een volledige run duurt dus 3x 20 minuten. Tijdens het verkennen kan je verschillende interessegebieden tegenkomen zoals een mini-baas, een schatkist die je met een key moet openen, een fontein om je HP weer 100% te krijgen en quests van NPC’s.
Alles wat je doet geeft XP en Dream Shards. XP heb je nodig voor nieuwe skill modifiers die heel handig zijn in de verschillende uitdagingen die je gaat tegenkomen. Dream Shards zijn als het ware coins in Ravenswatch. Deze krijg je door monsters te verslaan en items in de wereld te breken. Dream Shards kan je spenderen bij The Sandman, een NPC die dure maar handige items verkoopt. Zo kan je bijvoorbeeld The Sands of Knowledge kopen die ervoor zorgen dat twee van je vaardigheden ineens een upgrade krijgen waardoor deze effectiever worden.
Waar de grafische stijl veel doet denken aan Hades, is het wat betreft gameplay en leveldesign, meer Diablo. Echter is de gameplay in Ravenswatch veel trager dan in Diablo. Je voert hier vooral veel 1 vs 1 gevechten. Vijanden doen ook flink wat schade, waardoor je heel strategisch te werk moet gaan, anders ga je snel dood en kan je opnieuw beginnen. Net als in andere Roguelike-games, begin je namelijk opnieuw als je sterft.
Niet alles is even goed
Ravenswatch doet veel goed, maar er zijn zeker enkele verbeterpunten. De eerste keer dat je in een map wordt gedropt zou je bijvoorbeeld een kort tutorial verwachten van wat je precies hoort te doen en waarom er een 20 minuten timer is. Echter wordt niets uitgelegd. Nadat je een hero hebt gekozen drop je in een map en kan je de rest zelf uitzoeken. Dit is ook het geval voor de verschillende abilities. Je kan zomaar kiezen voor een vaardigheid die helemaal niet zo effectief is.
Een ander punt wat beter had gemoeten, zijn laadtijden. In een roguelike-game ga je vaak dood, en dus krijg je te maken met veel laadschermen. Hoe korter deze zijn, des te beter. In Ravenswatch zijn de laadschermen opvallend lang. Dat lijkt niet te maken te hebben met de SSD van de PlayStation 5, want Ravenswatch is een hele kleine game als het gaat om bestandsgrootte (1.6 GB op de PS5). De lange laadschermen lijken te komen doordat de game een map met inhoud aan het genereren is, aangezien alles iedere keer willekeurig is. Het nadeel van dit systeem is dat je te maken krijgt met lange laadschermen.
Voor een random generated map, voelt het overigens niet heel anders aan. De ontwikkelaar had hiermee meer mee kunnen doen met visueel omgevingen die geheel anders doen ogen dan een voorgaande run, maar dat is niet echt het geval. Alles voelt een beetje hetzelfde in Ravenswatch. Ook de monsters en bazen kunnen meer variatie gebruiken. Je neemt het de hele tijd op tegen dezelfde soorten monsters wat op een gegeven moment eentonig aanvoelt.
Online co-op
Ravenswatch kan je samen met drie andere gamers spelen in online co-op. Vier helden op een map maakt het geheel een stukje leuker, vooral omdat je alleen weinig voor elkaar krijgt in 20 minuten. Als groep kan je veel meer vijanden verslaan, XP verdienen en items ontgrendelen in dezelfde tijd. Personages die van een afstand effectief zijn, werken ook beter in co-op, omdat andere spelers de aandacht van monsters kunnen trekken. Beowulf is bijvoorbeeld echt een tank, maar The Snow Queen is effectief van een afstand doordat zij verschillende ice-spells kan casten. Ravenswatch wordt voor de solospeler snel eentonig, maar in co-op blijft de fun-factor veel langer.
Conclusie
Ravenswatch is een vermakelijke roguelike-game met een leuke gameplay loop. De game komt vooral tot zijn recht als je speelt met andere spelers in co-op runs. Voor de solospeler zal het snel eentonig aanvoelen, niet door de unieke heroes, maar de willekeurig gegenereerde maps die iedere keer hetzelfde aanvoelen. Meer monsters, soorten omgevingen, bazen en verrassingen zijn zeer welkom. De ontwikkelaar belooft in de toekomst met nieuwe content updates te komen en deze worden gratis uitgerold naar alle spelers. Vooralsnog is Ravenswatch een aanrader voor mensen die vooral zoeken naar een leuke co-op roguelike.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties