Zo gigantisch veel duurder is het leven in België geworden door inflatie sinds 2010: "Je geld is veel minder waard"

Volgend jaar is 2010 alweer 15 jaar geleden. Dat lijkt een eeuwigheid, maar dat is het aan de andere kant ook zeker niet. Wat wel zeker blijkt te zijn, is dat het leven duurder is geworden. Nog een heel stuk duurder dan wij eigenlijk zouden denken.

De grote boosdoener daarvan is natuurlijk inflatie en er zijn heel veel factoren die invloed hebben op inflatie. De hamvraag is natuurlijk, hoeveel duurder is het leven in 2024 nu eigenlijk tegenover het jaar 2010. Het antwoord zal je ongetwijfeld verbazen.

De inflatie gigantisch gestegen

De totale inflatie tegenover 14 jaar geleden blijkt maar liefst 41,58% te zijn. Als we dat in geld zouden uitdrukken. Moest je in 2010 een loon krijgen van 2.000 euro netto om goed te kunnen leven, dan heb je anno 2024 een nettoloon van 2.820 euro nodig om dezelfde levensstijl aan te kunnen houden.

Die cijfers komen dan ook terug op verschillende gebieden. Een gemiddeld huis in Vlaanderen kost vandaag 367.120 euro. Een behoorlijk stevig bedrag alvast, echter dat zelfde huis kostte in 2010 maar 214.472 euro. Dat wil zeggen dat je nu dus maar liefst 152.648 euro meer betaald. Klinkt natuurlijk voordelig wanneer je een huis van toen verkoopt, maar een heel stuk minder interessant als je die woning nu pas koopt.

Zulke inflatie-cijfers gaan natuurlijk behoorlijk diep en je kan zelfs over het aankopen van voedsel praten. Zo kost een cola-fles van 2 liter bij Colruyt tegenwoordig 2,45 euro. Toen kocht je deze voor iets minder dan 1,5 euro. Een groot brood kost nu 2,94 euro, in 2010 was dat maar 1,7 euro. Moesten lonen even snel stijgen dan de inflatie zou dit wellicht minder uitmaken, maar uit onderzoek bleek al dat dit niet bij iedereen evenredig is.

Geld op je spaarboek is plots veel minder waard

Eén van de grotere problemen van inflatie blijkt vooral je spaargeld te zijn dat je bijvoorbeeld opzij legt voor je pensioen later. Stel je had in 2010 zo'n 100.000 euro op je spaarboek staan. Nu is de waarde van dat geld plots een heel stuk minder waard. Om op dezelfde manier te leven heb je nu 141.000 euro. De minimale rente op je spaarboekje gaat dat natuurlijk in 15 jaar nooit compenseren.

Het is dan ook het perfecte voorbeeld waarom sommige mensen investeren. Je geld op een spaarboek wordt door de altijd stijgende inflatie immers alsmaar minder en minder waard.

(Bron: Global Rates - Intropic: Freepik)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen