Of het nu gaat om een toast op het succes van een vriend of ontspannen na een lange werkweek, velen van ons genieten van een drankje. We weten waarschijnlijk ook wel dat het nuttigen van een frisse pint na een drukke dag niet bepaald ideaal is voor onze gezondheid – vooral als een paar glazen snel uitlopen op een lange drinknacht.
Maar wist je dat er een leeftijd is waarop het wordt aanbevolen om alcohol definitief op te geven? Deze visie wordt uitgedragen door de Amerikaanse neuroloog Dr. Richard Restak, die in zijn boek uit 2021 ‘The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind’ de link tussen alcohol en geheugen onder de loep neemt.
Vanaf welke leeftijd moet je stoppen met alcohol?
In het boek bespreekt Dr. Restak de relatie tussen alcoholgebruik en ons geheugen. Hij benadrukt dat alcohol niet zo’n goed idee is op latere leeftijd, omdat het invloed heeft op onze neuronen (zenuwcellen). “Alcohol is een zeer, zeer zwakke neurotoxine – het is niet goed voor zenuwcellen,” schrijft hij, eraan toevoegend dat we rond ons 65e minder neuronen hebben dan voorheen. "Het is essentieel om in een fase van je leven waarin je neuronen wilt behouden, geen alcohol te drinken," stelt hij.
Er wordt vaak gedacht dat de hersenen vanaf een bepaalde leeftijd snel zenuwcellen verliezen, maar recente studies suggereren dat dit verlies mogelijk slechts “2 tot 4 procent” van de neuronen tijdens een mensenleven betreft. Toch is het beschermen van onze hersenen cruciaal naarmate we ouder worden. Volgens Dr. Restak zouden mensen vanaf hun 65e hun alcoholconsumptie aanzienlijk moeten verminderen, met als doel om rond hun 70e volledig te stoppen. “Ik raad sterk aan dat iedereen van 65 jaar of ouder alcohol volledig en blijvend uit zijn dieet schrapt,” schrijft hij. (lees verder onder de afbeelding)
Minder kans op dementie
Misschien denk je nu: “Ik ben al op leeftijd, wat kwaad kunnen een paar biertjes nu nog doen?” Helaas blijkt het antwoord: best veel. Een belangrijke reden waarom Dr. Restak adviseert om de fles neer te leggen, is om het risico op dementie te verlagen. Dit wordt ondersteund door gegevens van de Alzheimer’s Society, die aantoont dat mensen die overmatig drinken een verhoogd risico lopen om de ziekte te ontwikkelen. Daarnaast wijst Dr. Restak op het verhoogde risico op vallen door alcoholgebruik, wat bij ouderen tot ernstige verwondingen en zelfs dodelijke ongelukken kan leiden. Uiteindelijk lijkt het erop dat aan alle goede dingen inderdaad een einde komt…
(Bron: LADBible – Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties