Vlaamse automobilist opgelet: wie veel rijdt, voelt het straks misschien in zijn portemonnee

Zal autorijden in de toekomst afhangen van hoeveel kilometers je aflegt? Als het van het verkeersinstituut VIAS en werkgeversorganisatie VOKA afhangt, komt er zo snel mogelijk een slimme kilometerheffing in Vlaanderen. Dat meldt VRTNWS. Het idee is eenvoudig: wie veel rijdt, vooral tijdens de spitsuren en op drukke wegen, betaalt meer. Wie zijn wagen weinig gebruikt, zal dan ook minder bijdragen.

3,4 miljard aan inkomsten

Het systeem is volgens voorstanders niet alleen eerlijker, maar ook efficiënter. Het moet weggebruikers bewuster maken van hun verplaatsingsgedrag en kan tegelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de mobiliteitsproblematiek. De vorige Vlaamse regering liet al een studie uitvoeren waaruit bleek dat een slimme kilometerheffing jaarlijks tot 3,4 miljard euro aan inkomsten kan genereren. Bovendien zou het het verkeer op de overvolle Vlaamse wegen gevoelig kunnen verminderen.

Kritiek en politieke koudwatervrees

Toch blijft een echte doorbraak voorlopig uit. Ondanks de potentiële voordelen, ligt het dossier politiek bijzonder gevoelig. Vooral het argument dat veel mensen afhankelijk zijn van hun auto om naar het werk te gaan, houdt de Vlaamse regering voorlopig tegen om het voorstel door te duwen. Zij vrezen dat net die groep – vaak mensen die weinig alternatieven hebben – financieel te zwaar getroffen zou worden.

Voor VIAS en VOKA is het duidelijk: het huidige systeem van verkeersbelasting en accijnzen is verouderd en biedt te weinig prikkels om bewuster te rijden. Ze pleiten dan ook voor een modern, technologisch ondersteund systeem dat rekening houdt met tijdstip, afstand en locatie van het autogebruik.

Een lang debat met veel haken en ogen

De invoering van een slimme kilometerheffing is al jaren onderwerp van debat in Vlaanderen. Hoewel het idee telkens opnieuw opduikt in mobiliteitsstudies en toekomstscenario’s, is de politieke bereidheid om het effectief door te voeren nog beperkt. De komende maanden zal moeten blijken of het thema opnieuw op de politieke agenda geraakt – en belangrijker nog, of er voldoende draagvlak komt om er ook echt werk van te maken.

(Intropic: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen