In steeds meer Europese landen is het verplicht om bij filevorming op de autosnelweg een reddingsstrook vrij te maken voor hulpdiensten. Maar hoe zit dat in België? Moet je als automobilist een reddingsstrook vormen bij file, en wat als je dat niet doet? Is het strafbaar? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de reddingsstrook op de autosnelweg in België.
Een reddingsstrook is een vrije doorgang tussen rijstroken, speciaal bedoeld voor hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweer en politie. In files kunnen deze voertuigen hierdoor snel ter plaatse raken bij een ongeval of noodsituatie. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk is het al jaren verplicht om een reddingsstrook te vormen zodra het verkeer vertraagt of tot stilstand komt.
In België is het (nog) niet wettelijk verplicht om spontaan een reddingsstrook te vormen bij filevorming. De Belgische wegcode bevat op dit moment geen specifieke bepaling die het niet vormen van een reddingsstrook als een verkeersovertreding beschouwt. Toch wordt het ten zeerste aangeraden door de overheid en hulpdiensten, omdat het letterlijk levens kan redden.
Toch komt daar mogelijk verandering in: sinds enkele jaren wordt er op federaal niveau gedebatteerd over de invoering van een verplichte reddingsstrook, naar het voorbeeld van onze buurlanden. Vooral verkeersveiligheidsorganisaties zoals Vias Institute zijn voorstander. (lees verder onder de afbeelding)
Omdat er geen specifieke wettelijke verplichting is in België, kan je momenteel niet beboet worden louter voor het niet vormen van een reddingsstrook. Dat betekent echter niet dat je zomaar mag doen wat je wil in een file. Als je bijvoorbeeld opzettelijk hulpdiensten hindert, riskeer je wél een boete of zelfs een proces-verbaal voor het hinderen van prioritaire voertuigen.
Het is dus niet het niet maken van een reddingsstrook dat bestraft wordt, maar mogelijk je algemene gedrag op de weg. In de praktijk zijn er al gevallen geweest waarbij bestuurders een boete kregen omdat ze met hun voertuig de doorgang voor een ziekenwagen blokkeerden.
Ook al is het (nog) niet verplicht, het is nuttig te weten hoe je een reddingsstrook correct vormt:
Zodra het verkeer weer begint te rijden, mag je de normale rijstroken terug innemen. Het doel is simpel: levensreddende hulpdiensten moeten snel en veilig kunnen passeren.
(Afbeeldingen: Freepik)
Lees het artikel op de mobiele website