Het onvoorzichtig openen van een autodeur zonder eerst te controleren op naderende fietsers kan ernstige ongevallen veroorzaken. Maar is dit gedrag ook een verkeersovertreding volgens de Belgische wetgeving? In dit artikel bespreken we de risico's, wettelijke bepalingen en preventieve maatregelen met betrekking tot het openen van autodeuren in het verkeer.
Het risico van 'dooring' voor fietsers
'Dooring' verwijst naar ongevallen waarbij een fietser tegen een plotseling geopend portier van een stilstaand voertuig botst. Deze incidenten komen vooral in stedelijke gebieden vaak voor en kunnen leiden tot ernstige verwondingen bij fietsers. Het is daarom cruciaal dat automobilisten en passagiers zich bewust zijn van de mogelijke aanwezigheid van fietsers voordat ze een portier openen.

Wettelijke verplichtingen bij het openen van autodeuren
Volgens artikel 28 van de Belgische wegcode is het verboden een portier van een voertuig te openen of open te laten, in of uit een voertuig te stappen, zonder zich ervan te vergewissen dat dit andere weggebruikers niet in gevaar kan brengen of hinderen, in het bijzonder voetgangers en bestuurders van tweewielers. Het niet naleven van deze regel wordt beschouwd als een verkeersovertreding en kan leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen.
Preventieve maatregelen: de 'Dutch Reach'-methode
Een effectieve techniek om 'dooring'-ongevallen te voorkomen is de zogenaamde 'Dutch Reach'-methode. Hierbij opent de bestuurder het portier met de hand die het verst van het portier verwijderd is (in België de rechterhand). Deze beweging dwingt het lichaam om te draaien, waardoor men automatisch over de schouder kijkt en naderende fietsers opmerkt. Het toepassen van deze methode verhoogt de veiligheid voor zowel automobilisten als fietsers.
(Bron: AutoWeek - Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties