Uitbaters van een goede frituur kunnen na 10 jaar rentenieren: een urban legend of de realiteit?

Wanneer we denken aan het beroep van frituur-uitbater in Vlaanderen, komen al snel beelden naar boven van lange werkdagen, fysieke inspanningen en de geur van frieten, curryworsten en kaaskroketten die je dag in dag uit omringt. In het begin lijkt dat misschien best charmant, maar na verloop van tijd kan die charme al snel plaatsmaken voor realiteit.

Toch blijven frituren, zeker in Vlaanderen, razend populair. Een succesvolle frituurzaak wordt dan ook vaak voor een aanzienlijk bedrag verkocht – wat meteen aangeeft dat er wel degelijk goed geld te verdienen valt. Er wordt wel eens gezegd: “Na 10 jaar een goede frituur uitbaten, kan je gaan rentenieren.” Maar hoeveel verdienen frituur-uitbaters nu echt? Tijd om in de cijfers te duiken.

Het inkomen van een Vlaamse frituur-uitbater

Het loon van een frituur-uitbater hangt vanzelfsprekend sterk af van de winstgevendheid van de zaak. Uit schattingen blijkt dat een goed draaiende frituur met een stevig klantenbestand jaarlijks een omzet kan realiseren tussen de €300.000 en €400.000. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar daar moeten natuurlijk nog heel wat kosten van af: lonen van personeel, huur van het pand, aankopen van producten, energiekosten en belastingen.

Na aftrek van al deze kosten zou een gemiddelde uitbater netto nog steeds meer dan €4.500 per maand overhouden. Aangezien het meestal om zelfstandigen gaat, is het brutoloon in dit geval minder relevant. Maar zelfs dan ligt dat bedrag ruim boven het gemiddelde Belgische nettoloon, dat in 2025 op ongeveer €2.200 per maand wordt geschat. (lees verder onder de afbeelding)

Veel uren, hard werken

Toch is het werk allesbehalve licht. De meeste frituur-uitbaters in Vlaanderen draaien gemiddeld tussen de 60 en 70 uur per week. Als je hun inkomen afzet tegen het aantal gewerkte uren, valt het hoge maandloon meteen in een ander daglicht. Bart, een frituur-uitbater uit het Antwerpse, verwoordde het treffend in een interview: “Tien jaar frieten bakken en dan rentenieren is perfect haalbaar, maar je moet er keihard voor werken.”

Met andere woorden: wie bereid is om lange dagen te kloppen, kan er wel degelijk goed aan verdienen. Een collega-uitbater uit Antwerpen gaf zelfs een inkijk in zijn dagelijkse inkomsten: “Op een topdag in het weekend haal ik tot €3.200 omzet – per dag. Op gewone dagen ligt dat tussen de €2.000 en €2.500. Maar dat betekent wel: zes dagen op zeven werken, ’s avonds sluiten rond 22u30 en de volgende ochtend om 9u al opnieuw aan de slag.”

(Afbeeldingen: YouTube)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen