arlington research kz8nhvg tgi unsplash News
arlington research kz8nhvg tgi unsplash
News

Sombere vooruitzichten voor werknemers van Belgische KMO's: "Minder aanwervingen, meer ontslagen"

Recent onderzoek toont aan dat Belgische kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) hun aanwervingsplannen voor het tweede kwartaal van 2025 aanzienlijk hebben teruggeschroefd, terwijl het aantal bedrijven dat ontslagen overweegt, toeneemt. Deze trend weerspiegelt de groeiende bezorgdheid over stijgende loonkosten en economische onzekerheden.

Daling in aanwervingsintenties

Volgens de KMO-jobbarometer van SD Worx plant nog slechts 28% van de Belgische KMO's om tussen april en eind juni 2025 nieuwe medewerkers aan te werven. Dit is een daling ten opzichte van 33% in het voorgaande kwartaal en 36% in maart 2024. Opvallend is dat de aanwervingsintenties in alle gewesten, sectoren en bedrijfsgroottes zijn gedaald, met uitzondering van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, waar een lichte stijging werd waargenomen. In Vlaams-Brabant heeft 43% van de KMO's aanwervingsplannen, terwijl dit in Limburg slechts 20% bedraagt.

Toename van ontslagplannen

Tegelijkertijd overweegt 15% van de KMO's ontslagen in het tweede kwartaal van 2025, een stijging ten opzichte van eerdere periodes. Alleen in september 2022 en in 2020 lag de ontslagintentie hoger. Van de bedrijven die ontslagen plannen, is slechts een kwart van plan om de ontslagen werknemers te vervangen.

De kleinste KMO's, met minder dan vijf werknemers, staan onder de grootste druk. In deze groep overweegt 13% ontslagen, terwijl slechts 16% aanwervingen plant. Dit suggereert dat bijna evenveel kleine KMO's denken aan ontslagen als aan nieuwe aanwervingen. (lees verder onder de afbeelding)

Sombere vooruitzichten voor werknemers van Belgische KMO's: "Minder aanwervingen, meer ontslagen"

Regionale verschillen

Hoewel de daling in aanwervingsplannen en de toename van ontslagintenties in alle regio's merkbaar zijn, zijn er enkele regionale nuances. In Vlaanderen plant 29% van de KMO's aanwervingen en overweegt 15% ontslagen. In Wallonië liggen deze cijfers respectievelijk op 25% en 15%, terwijl in Brussel 27% aanwervingen plant en 15% ontslagen overweegt.

Oorzaken en vooruitzichten

De stijgende loonkosten, mede veroorzaakt door de automatische loonindexering, vormen een belangrijke uitdaging voor Belgische KMO's. Daarnaast dragen economische onzekerheden en moeilijkheden bij het vinden van geschikt talent bij aan de terughoudendheid om nieuwe medewerkers aan te werven. De huidige trends wijzen op een afkoeling van de arbeidsmarkt voor KMO's in België.

Bedrijven lijken zich te richten op het behouden van hun huidige personeel en het beheersen van kosten, in plaats van te investeren in uitbreiding van hun personeelsbestand. Dit kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de economische groei in de komende maanden. Het is essentieel voor KMO's om strategische beslissingen te nemen die zowel de financiële gezondheid van het bedrijf als het welzijn van hun werknemers waarborgen. Het monitoren van economische indicatoren en het aanpassen van bedrijfsstrategieën aan veranderende marktomstandigheden zal cruciaal zijn in deze

(Bron: SD Worx – Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties