Recruiters hechten steeds meer belang aan 'culture fit' tijdens sollicitatiegesprekken: "Het is geen eenrichtingsverkeer"

Bij sollicitatiegesprekken draait het allang niet meer alleen om harde vaardigheden en ervaring. Recruiters zoeken naar kandidaten die niet alleen de taak aankunnen, maar ook goed passen binnen de bedrijfscultuur. Deze zogenaamde 'culture fit' verwijst naar de mate waarin jouw normen, waarden en manier van werken aansluiten bij die van het bedrijf. Hoewel dit concept minder tastbaar lijkt dan bijvoorbeeld een diploma, blijkt uit onderzoek dat een sterke culture fit essentieel is voor langdurig succes en werkgeluk.

Wat is ‘culture fit’?

Het beoordelen van culture fit gaat verder dan oppervlakkige klik. Werkgevers letten op subtiele signalen in hoe je jezelf presenteert en hoe je reageert op situaties. Bijvoorbeeld, een creatief en flexibel team verwacht misschien kandidaten die snel schakelen en nieuwe ideeën aandragen, terwijl een bedrijf met een formele cultuur juist waarde hecht aan nauwkeurigheid en structuur. Voor sollicitanten betekent dit dat je je moet verdiepen in de waarden en werkwijze van het bedrijf om te begrijpen wat zij belangrijk vinden.

(lees verder onder de afbeelding)

Voordelen voor beide partijen

Een goede culture fit biedt voordelen voor beide partijen. Werknemers die zich thuis voelen binnen de organisatiecultuur zijn vaak meer betrokken, productiever en blijven langer bij het bedrijf. Voor werkgevers betekent dit minder verloop en een hechter team. Het is echter belangrijk dat het concept culture fit niet wordt gebruikt om diversiteit te beperken. Een goede balans tussen gedeelde waarden en unieke perspectieven zorgt juist voor innovatie en groei.

Geen eenrichtingsverkeer

Voor kandidaten is de sleutel om jezelf authentiek te blijven en tegelijkertijd te laten zien hoe jouw visie en werkwijze bijdragen aan de missie van het bedrijf. Stel vragen tijdens het gesprek over de cultuur, zoals: “Hoe ziet samenwerking er hier uit?” of “Wat typeert een succesvol teamlid binnen deze organisatie?” Zo toon je niet alleen interesse, maar kun je ook inschatten of jij jezelf binnen deze omgeving ziet groeien. Uiteindelijk is culture fit geen eenrichtingsverkeer, maar een gedeelde zoektocht naar een duurzame samenwerking.

(Afbeeldingen: Unsplash)

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen