Van zombie-apocalyps tot uitbarstende supervulkanen en dodelijke asteroïden, we kunnen duidelijk niet genoeg krijgen van het genre rampendrama. Het is dan ook geen verrassing dat een dramatische vierdelige serie die laat zien hoe een vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden een domino-effect zou kunnen hebben op de rest van de wereld, momenteel in de top 10 staat van Netflix-programma's in België.
La Palma op Netflix: het verhaal
La Palma, een Noorse miniserie die vorige week op het streamingplatform in première ging, ziet de kerstvakantie van een gezin ontsporen wanneer een jonge wetenschapper verontrustende activiteit van de vulkanen op het eiland opmerkt. Door de dreigende uitbarsting van de vulkaan dreigt een 'massa zo groot als Manhattan' in zee te vallen en de 'grootste tsunami die de wereld ooit heeft gezien' te veroorzaken. Zal de familie ontsnappen aan 'de ramp van as, gas en lava in een gevecht voor hun leven?
De hypothetische ramp die zich in La Palma ontvouwt klinkt erg dramatisch, maar hoe waarschijnlijk is het dat een uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja 'de grootste tsunami die de wereld ooit heeft gezien' zou veroorzaken?
Hoe realistisch zijn de gebeurtenissen in de serie La Palma?
In La Palma leren we hoe wetenschappers vrezen dat een vulkaanuitbarsting een enorme aardverschuiving zou veroorzaken, ongeveer zo groot als Manhattan, die in de Atlantische Oceaan zou storten. Het domino-effect zou leiden tot een tsunami die tot aan de oostkust van Amerika zou kunnen reiken. Zou deze situatie zich in het echt kunnen voordoen? De specifieke gebeurtenissen op La Palma mogen dan fictie zijn, ze zijn in feite gebaseerd op een ijzingwekkende voorspelling uit 2001 over hoe Cumbre Vieja zou kunnen uitbarsten.
(lees verder onder de afbeelding)
De theorie, gepubliceerd in een onderzoeksartikel door Steven N. Ward en Simon Day, volgt het idee dat vulkanische activiteit op het eiland zou kunnen leiden tot een grote instorting en daaropvolgende tsunami. Het scenario is echter geen reden voor onmiddellijke paniek, omdat recentere onderzoeken sindsdien twijfel hebben gezaaid over de hypothese uit 2001. Volgens onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd door de United States Geological Survey, is ons begrip van tsunami's de afgelopen twintig jaar aanzienlijk verbeterd.
Instortingsvolume veel kleiner dan in de simulatie
“Het Canarische 'mega-tsunami'-scenario ging uit van een enkel, samenhangend, massief instortingsblok dat zeer snel een hoge snelheid bereikte”, aldus het onderzoeksartikel. “Het in kaart brengen van de oceaanbodem rond de Canarische Eilanden geeft echter aan dat instortingen in plaats daarvan stapsgewijs of fragmentarisch plaatsvinden.”
“Bovendien ontdekten geomorfologen, via een analyse van de hellingstabiliteit, dat het potentiële instortingsvolume veel kleiner is dan werd gesimuleerd in het artikel uit 2001."Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat Cumbre Vieja voor het laatst uitbarstte in 2021 en hoewel de uitbarsting verwoestend was, veroorzaakte het niet het scenario dat wordt afgebeeld op La Palma.
(Afbeeldingen: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties